Minister Ya’alon: We kunnen zonder vredesakkoord

De Israëlische minister van defensie Moshe Ya’alon heeft zondag gezegd, dat terwijl zijn regering hoopt een allesomvattend vredesakkoord met de Palestijnse Autoriteit te bereiken, Israël ‘het ook wel klaarspeelt’ indien een dergelijk resultaat onbereikbaar blijft.

De woorden van Ya’alon (foto) werden als een directe reactie beschouwd op de toespraak die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de dag ervoor hield tijdens de Veiligheidsconferentie in München. Daarin wees de Amerikaanse diplomaat er op, dat Israël in grote problemen zou komen als de huidige vredesbesprekingen mislukken.

‘De huidige status quo kan absoluut en zeker niet worden gehandhaafd, daar ben ik 100 procent zeker van. Hij is niet duurzaam. Het is een illusie. Er is een tijdelijke welvaart, er is een tijdelijke vrede’, aldus Kerry.

Ya’alon dong af op de achterligggende gedachte van Kerry, dat dat de aanwezigheid van Joden in Judea en Samaria (de zogenaamde Westbank de kern van het conflict zou zijn. ‘Nederzettingen zijn niet de hindernis voor vrede’, zei hij in de dezelfde conferentie. ‘De nederzettingen omvatten vandaag minder dan vijf procent van het grondgebied in het Palestijnse strijdperk’.

Ya’alon wees op de weigering van de Palestijnse leiders om Israëlische Joden in een toekomstige Palestijnse Staat te laten wonen, als bewijs van hun ware bedoelingen. ‘Er zijn Arabieren die bij ons leven in Galilea en Jaffa en Akko – wij ontzeggen hun dit recht niet. Waarom houden de Palestijnse leiders er aan vast het ​​grondgebied zonder Joden te krijgen?’ vroeg hij zich af.

Toen hem werd gevraagd, of zijn regering wel of niet bereid is om Joodse nederzettingen te ontruimen, zei Ya’alon, dat voor hem geen enkel stuk land ‘heilig’ is, maar dat hij er van overtuigd was, dat het veel belangrijker is of de Palestijnse leiders ooit ‘ons bestaansrecht als natie-staat van het Joodse volk erkennen, het recht op terugkeer (van de Palestijnse vluchtelingen) opgeven, en tegemoetkomen aan onze veiligheidseisen’.

En, hoewel Ya’alon hoopt dat dit allemaal zal gebeuren, ‘zo niet, zullen we het ook wel klaarspelen’.

Israel Today staf.