Ministers verdedigen zich tegen Europese boycots

Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat uit Europa een nieuwe oproep tot het boycotten van Israël klinkt, waarbij ook wordt gevraagd om Israëlische producten te mijden.

Deze week meenden het Noorse staatspensioenfonds, een Deense bank en de Pink Floyd muzikant Roger Waters openlijk te moeten protesteren tegen de nederzettingen en de vermeende mishandeling van Palestijnen. De bezorgdheid neemt toe, dat dit ernstige economische gevolgen voor de Joodse Staat zou kunnen hebben.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft nu aangekondigd, dat een team van vertegenwoordigers van diverse ministeries de boycot inspanningen zal bestrijden. Tot het teamleden behoren onder andere premier Netanyahu, minister van Internationale Zaken en Strategische Inlichtingen Yuval Steinitz, en een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast wordt overwogen om een internationaal public relations bureau in te schakelen, om Israëls imago in het buitenland op te poetsen.

Van Palestijnse zijde werd gezegd, dat het succes van de boycot-beweging aantoont, dat zij ook op een niet-gewelddadige manier hun doelen kunnen bereiken. Steeds weer vergelijken Palestijnse sprekers de Joodse Staat met het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ook wanneer deskundigen en prominente Zuid-Afrikanen er op wijzen dat dit ongegrond is, wordt Israël wereldwijd in de media steeds vaker als een racistisch land afgeschilderd.

Het doel van de internationale boycot-beweging, waarbij veel christelijke kerken zich hebben aangesloten, is het compleet isoleren van Israël, niet alleen van de zogenaamde ‘bezette’ gebieden.

Minister van Financiën Yair Lapid verklaarde dat men zich moet voorbereiden op de economische gevolgen van de Israël-boycot. De kans hierop neemt snel toe, wanneer de vredesonderhandelingen met de Palestijnen zouden mislukken. Ongeveer een derde van de Israëlische export gaat naar Europa, en er dreigt voor Israël een economische schade ter grootte van enkele honderden miljoenen euro’s.

De boycots schaden echter ook de betrokken Palestijnen. Dit werd weer duidelijk in de recente discussie over SodaStream, een fabriek die apparatuur voor frisdranken produceert in de buurt van de kolonistenstad Ma’ale Adumim. Honderden Palestijnen werken daar, met veel betere arbeidsvoorwaarden en lonen dan in het gebied van de Palestijnse Autoriteit worden aangeboden. Banen bij SodaStream zijn zeer geliefd, en de Palestijnen die er werken hebben weinig begrip voor de Europeanen die hun bedrijf willen boycotten.

Ondanks alle oproepen tot boycots klinken er ook positieve signalen:
•. Israël is kort geleden als eerste niet-Europese Staat opgenomen in de Europese nucleaire onderzoeksorganisatie CERN.
• Komende week worden 50 delegaties uit de hele wereld in Tel Aviv verwacht voor een Mediterrane Toerismebeurs. Het gaat er voor de deelnemende landen om, goede zaken te doen. Daar worden de oproepen tot een boycot dan ook graag genegeerd.

Tommy Müller.