Onrust op de Tempelberg; een dode door autobom

• Georganiseerde rellen op de Tempelberg,
• Autobom ontploft in Tel Aviv,
• Weer raket afgevuurd vanuit Gaza.

Israël heeft een onrustig weekeinde achter de rug. De Jeruzalemse politie had afgelopen week aanwijzingen gekregen, dat moslims rellen op de Tempelberg wilden provoceren. Daarom werd het gebied tussen de Rotskoepel en de Al Aqsamoskee, dat onder islamitisch beheer staat, afgesloten voor niet-moslims.

Volgens politiewoordvoerder Micly Rosenberg gooiden vrijdagmiddag enkele honderden Arabische moslims zonder duidelijke aanleiding plotseling stenen naar de Israëlische politie, waarbij gelukkig niemand gewond raakte. De veiligheidsdiensten bestormden het gebied en arresteerden vervolgens zeven relschoppers. Daarna vertoonde de politie zich op volle sterkte in de Oude Stad, om verdere onrust te verhinderen.

Radicale moslims eisen al lange tijd, dat Joden de toegang wordt verboden tot het gebied boven de Westelijke Muur, het Tempelplein, omdat ze dit door hun aanwezigheid ‘verontreinigen’. Daarentegen dringen nationaal-religieuze Israëlische politici er op aan, de Joden toe te staan om te bidden op het terrein, waarop ooit de Joodse Tempel stond.

Luchtaanval na raketbeschieting
Zaterdagavond schoten militanten vanuit de Gazastrook een raket af, die in de Negev woestijn neerkwam zonder schade aan te richten. Donderdag waren er ook al drie raketten op zuidelijk Israël afgevuurd.

De Islamisten van Hamas, die de Gazastrook besturen, zouden toestemming hebben gegeven voor de raketaanvallen. Na de Israëlische militaire actie ‘Operatie Wolkkolom’, in november 2012, was door Egyptische bemiddeling een wapenstilstand tussen Israël en Hamas tot stand gekomen, die niet langer schijnt te gelden.

Israël reageerde op de raketbeschietingen met een luchtaanval. Volgens Palestijnse bronnen raakte daarbij een 28-jarige motorrijder ernstig gewond. Hij zou behoren tot de Islamitische Jihad en betrokken zijn geweest bij de recente raketaanvallen.

Zondagochtend in de vroege uurtjes ontstond opwinding in Tel Aviv toen een auto ontplofte en in brand stond. De bestuurder was op slag dood. Volgens berichten in de media had hij banden met de georganiseerde misdaad.
Het was de derde autobom in Israël binnen een week, hierbij kwamen drie mensen om het leven. Onderzoekers vermoeden een bendeoorlog tussen criminelen; er was geen bewijs van een terroristische achtergrond.

Tommy Müller.