PA: niet alleen Tempelplein, ook de Westelijke Muur

De Palestijnse Autoriteit is er niet tevreden mee om het gezag te krijgen over de ‘islamitische’ heilige plaatsen, en eist nu dat zelfs de Westelijke Muur of Klaagmuur, die wereldwijd wordt erkend als de heiligste plaats van het Jodendom, onder zijn gezag komt als onderdeel van een vredesakkoord met Israël.

‘Elk stuk land dat Israël in 1967 bezette behoort tot de Palestijnse staat. Ook de Buraq Muur zal onder Palestijnse soevereiniteit staan’, zei de Palestijnse minister van Religieuze Zaken Machmoud al-Habash in een interview met het Israëlische Channel 10 News.

Al- Habash stelde voorts, dat onder Palestijnse soevereiniteit de vrijheid van godsdienst zou worden beschermd en het aan Joden zouden worden toegestaan ​om op die plaats te blijven bidden zonder angst voor vervolging.

Buraq Muur, de term die Al-Habash gebruikte om de Westelijke Muur aan te duiden, is de islamitische term voor de westelijke steunmuur van de Tempelberg. In zijn latere jaren beweerde de islam dat dit de plek was waar de profeet Mohammed zijn magische paard Al- Buraq vast bond nadat hij van Mekka naar Jeruzalem was vervoerd.

Toen we in 2008 een interview hadden met Azzam Khatib, de toenmalige directeur van de Islamitische Trust (Waqf), die de moskeeën bovenop de Tempelberg beschermt, werd ons gezegd dat toen 1400 jaar geleden de moslims voor het eerst in Jeruzalem kwamen, het gebied van de Tempelberg kaal was, en er geen harde bewijzen van eerdere bouwwerken waren overgebleven.

‘Toen de moslims hier kwamen hebben ze nooit enig bestaand gebouw of nog levende cultuur aangetroffen, ze hebben dus nooit een bestaand gebouw bedreigd’, zei de Waqf-directeur. ‘We gaan niet in op theorieën over gebouwen die hier wel of niet eerder zijn geweest’.

De islamitische functionarissen, die altijd een bron van tegenstrijdigheden zijn, ontkenden later hun bewering dat de Tempelberg in het jaar 600 leeg was, met hun verhaal over het middernachtelijk bezoek van Mohammed aan de Al Aqsa moskee, die vandaag hoog boven het zuidelijke einde van het verhoogde plateau uittorent.

Een gids van de Waqf wees naar de massieve Westelijke Muur, die als je de islamitische functionarissen mag geloven 1400 jaar geleden niet zou hebben bestaan, en wees ons de exacte plaats aan waar het paard Al-Buraqzou zou zijn vastgezet.

Ryan Jones.