Palestijnen misbruiken Bijbel voor eigen campagne

Een groep Palestijnse Arabieren ontkennen het recht van Israël, de controle te hebben over de Jordaanvallei, waarbij ze zich beroepen op het onderwijs van Jezus door te werken onder de naam ‘Het Zout der Aarde’.

Het is niet duidelijk of de activisten voornamelijk christenen zijn, maar hun verwijzing naar Jezus’ Bergrede is niet te ontkennen. Het is ook niet de eerste keer dat Palestijnen, zowel christenen als moslims, de Messias hebben ingelijfd in hun nationalistische campagne.

Afgelopen vrijdag verhuisde de groep in stilte naar het kleine verlaten dorp Ein Hijleh in het Jordaandal, net ten noorden van de Dode Zee. De ruïnes van Ein Hijleh grenzen aan een nog steeds actief christelijk klooster met dezelfde naam.

De organisatoren van de groep denken dat het dorp bewoond was totdat Israël het gezag over het gebied verwierf na de Zesdaagse Oorlog in 1967, omdat een dergelijk verhaal mooi zou passen bij hun agenda.

Volgens de organisatoren is Zout der Aarde opgericht om zich te verzetten tegen de huidige vredesvoorstellen die door Israël en de VS zijn voorgesteld, waarbij de Joodse Staat tenminste de zorg voor de veiligheid zou behouden in het Jordaandal.

De groep staat ook lijnrecht tegenover het erkennen van Israël als een Joodse Staat, wat ook wijst op de vervangingstheologie, waarvan een groot deel van de Palestijnse maatschappij doortrokken is. Met andere woorden, de Palestijnen, en in het bijzonder de Palestijnse christenen, zijn het enige echte ‘Zout der Aarde’ in deze regio.

Op dit moment negeert het Israëlische leger de groep min of meer. Het leger heeft het gebied omsingelt, en belemmert dat nog meer activisten Ein Hijleh binnenkomen, maar maakt geen aanstalten om degenen die er gelegerd zijn te verwijderen.

Israel Today staf.