Steeds meer raketten uit de Gazastrook afgevuurd

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn vanuit de Gazastrook twee raketten op Israëlische burgers afgeschoten. Het aantal raketaanvallen is begin dit jaar fors toegenomen.

De eerste raket sloeg in op een open gebied in de buurt van de stad Ashkelon, de tweede raket landde in een open veld in de regio Eshkol. Er waren geen meldingen van gewonden of schade. De inwoners van de stad Ashkelon waren gewaarschuwd door de sirenes.

Het afweersysteem Iron Dome kwam niet in actie; dat gebeurt alleen wanneer uit computerberekeningen blijkt, dat een raket waarschijnlijk in bevolkt gebied zal inslaan. Dit jaar konden vijf raketten, die op woonwijken van Ashkelon waren gericht, worden onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome.
Er is nog niets bekend over vergeldingsacties van de Israëlische luchtmacht, die na eerdere aanvallen dikwijls na korte tijd volgden.

Opvallend is de toename van het aantal raketten sinds het begin van dit jaar. Alleen in de maand januari schoten militanten meer dan 28 raketten vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied. Ter vergelijking: in de gehele tweede helft van 2013 waren dat er 31.

Israëlische militaire deskundigen hebben erop gewezen dat de vijandelijke raketten voortdurend verder worden ontwikkeld. Het bereik en de nauwkeurigheid worden beter, waardoor ze ook een grotere bedreiging vormen.

NAI.