Tientallen gewonden bij acties tegen relschoppers

Bij confrontaties met het Israëlische leger bij het grenshek met Gaza en bij Hebron zijn tientallen Palestijnen gewond geraakt, waarvan sommigen ernstig.
Een legerwoordvoerster maakte bekend, dat honderden Palestijnen vrijdag stenen gooiden naar Israëlische soldaten die het grenshek bewaken. Ondanks waarschuwingen en het gebruik van traangas hadden de Palestijnen geprobeerd om het grenshek te saboteren, waarop de soldaten het vuur openden. Volgens het Palestijnse persbureau Ma’an maakten zij bezwaar tegen het verbod, een strook grond langs het grenshek te betreden.

Een woordvoerder van het Hamas-ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei dat een twaalfjarige jongen in het hoofd was geschoten; zijn toestand is kritiek. Bij een ander voorval is eveneens een twaalfjarige jongen in de zuidelijke Gazastrook nabij Rafah zwaar gewond door schoten van Israëlische soldaten. Bovendien was een Hamasfunctionaris in zijn been geschoten. Tientallen Palestijnen zouden licht gewond zijn geraakt.

De Israëlische legerwoordvoerster beschreef het incident als volgt: grenswachten had een gewapende man ontdekt, die zich bezighield met het grenshek en niet op waarschuwingsschoten reageerde. Dat kinderen gewond raakten was niet waargenomen door de Israëlische soldaten.

Hamas beweerde dat de kinderen rustig aan het spelen waren in de buurt van het grenshek, toen de Israëlische soldaten op hen hadden geschoten. Waarom kinderen gaan spelen in een gebied waar regelmatig gevechten zijn hebben de islamisten niet uitgelegd. Israëli’s hadden eerder al meerdere malen geklaagd, dat Hamas kinderen als menselijk schild misbruikt.

Al wekenlang zijn er na het islamitische vrijdaggebed steeds weer ernstige incidenten. Meestal gaat het om Palestijnse jongeren, die gemaskerd en gewapend met katapults Israëlische soldaten aanvallen.

Hebron
Er raakten ook mensen gewond toen vrijdag in Hebron Palestijnse demonstranten gewelddadig werden. In de stad van de aartsvaders wonen ongeveer 500 Israëlische pioniers temidden van 170.000 Palestijnen.

Ongeveer duizend demonstranten, waaronder Israëlische en buitenlandse activisten, marcheerden van een moskee naar een legerpost. Ze riepen ‘Stop met de bezetting!’ en ‘Geen bezetting, geen nederzettingen!’. Volgens het leger gooiden ongeveer 250 ‘vredesdemonstranten’ stenen naar de Israëlische soldaten, die zich met rubberkogels verdedigden. Hierdoor raakten vijf of meer Palestijnen gewond aan hun benen. De soldaten gebruikten bovendien traangas, en fijf relschoppers werden aangehouden.

NAI.