Wie is in de toekomst de baas op de Tempelberg?

Het Israëlische parlement zal zich dinsdag bezig houden met een verzoek om de Jeruzalemse Tempelberg onder Joodse soevereiniteit te plaatsen. Men geeft het voorsteld van de rechts-nationalistische Moshe Feiglin (Likoed) echter heel weinig kans.

Momenteel bestuurt de islamitische Waqf het terrein boven de Westelijke Muur (Klaagmuur), waarop de Rotskoepel en de Al Aqsamoskee staan. Joden mogen maar zelden het gebied betreden, waarop ooit de Joodse Tempel stond, en het is hen absoluut verboden daar te bidden.

Nu lopen de moslims storm tegen het voorstel. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit verklaarde, dat Israël met vuur speelt.

De minister van Religieuze Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Mochmoud al-Habash, onderstreepte dat er ‘geen andere dan de Palestijnse soevereiniteit’ zal zijn over de heilige plaatsen van de islam en het christendom. Op de Tempelberg mogen alleen moslims bidden; Joden zouden het terrein ‘ontheiligen’, zo werd gezegd.

Al-Habash had in de afgelopen week verklaard, dat in het geval van een vredesakkoord met Israël de Westelijke Muur, de heiligste plaats van het Jodendom, onder Palestijns bestuur moet worden geplaatst, want deze ligt buiten de grenzen van 1967. De minister zegde de Joden echter toe, dat ze er in het vervolg mogen blijven bidden.

Hij kreeg kritiek op deze verklaring van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, en dat op geheel Israël aanspraak maakt voor de moslims. De islamisten beschuldigen Israël er van, dat het de Al-Aqsa moskee zou willen vernietigen, om daar de Derde Tempel te bouwen. De zaak is zeer emotioneel en heeft er in het verleden meerdere malen toe geleid, dat op de been gebrachte moslims Joden en Joodse instellingen aanvielen.

Om die reden is het Israëlische parlement zeer terughoudend. Vorige week werd ook het wetsvoorstel van Miri Regev (Likoed), dat annexatie van delen van Samaria en Judea mogelijk zou maken, weggestemd.

NAI.