Arabische Liga aanvaardt Israël niet als Joodse Staat

Tijdens de vergadering van de Arabische Liga in Koeweit kreeg president Abbas de steun van de Arabische staten bij de vraag over de Joodse karakter van Israël. ‘We willen onze absolute afwijzing uitspreken over de eis, Israël als een Joodse Staat te beschouwen’, stond woensdag in de slotverklaring van de Arabische top.

De lidstaten van de Arabische Liga, met Palestina ter grootte van geheel Israël.De lidstaten van de Arabische Liga, met Palestina ter grootte van geheel Israël.

Nadat premier Netanyahu de erkenning van Israël als het Joodse thuisland tot voorwaarde voor een vredesakkoord had gemaakt, heeft de Palestijnse leider Abbas herhaaldelijk geprobeerd om deze eis als racistisch voor te stellen. Het feit dat de Arabische Liga in deze zaak aan zijn kant staat, is niet verwonderlijk. Het laat alleen maar zien hoe uniform de Arabische wereld, die juist door conflicten wordt geteisterd, is in de strijd tegen Israël.

Bliksembezoek van minister Kerry
De Palestijnse president Abbas zal woensdagavond een ontmoeting hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die verrassend naar de Jordaanse hoofdstad Amman vliegt om het stervende ‘vredesproces’ weer tot leven te wekken.

Kerry zelf heeft de eis, Israël als Joodse Staat te erkennen, een tactische fout van de Israëlische regering genoemd. Maar het ontbreken van deze erkenning, die geen concrete gevolgen zou hebben, maakt heel goed duidelijk, dat het in dit conflict niet gaat over bepaalde gebieden of rechten, maar over het bestaan ​​van de Joodse Staat zelf.

NAI.