Duits spoorbedrijf bouwt netwerk in Israël

DB Rail Infrastructure, een dochteronderneming van Deutsche Bahn AG, heeft de aanbesteding rond voor de bouw van honderd kilometer Israëlisch treinspoor. Het netwerk zal aanzienlijk worden uitgebreid in het noorden van Israël en in Centraal-Israël. Het Israëlische bedrijf Netivei Yisrael kondigde in een persbericht aan dat het project 800 miljoen shekel (167 miljoen euro) gaat kosten.

In de verkenningsfase had het Franse bedrijf TSO samen met een Spaanse en Israëlische groep geprobeerd het werk op zich te nemen.

Het spoorwegnet tussen Haifa en Beit Shean zal onder meer worden uitgebreid. Zo worden steden als Karmiel in Galilea verbonden met de kustplaats Akko. Een geheel nieuwe spoorlijn zal worden aangelegd tussen Kfar Saba en Herzliya.

Wel is er in sommige Israëlische media kritiek geuit over het verleden van het Duitse spoorbedrijf, de voormalige ‘Reichsbahn’, om haar actieve rol in het tijdperk van het nationaal-socialisme, toen het meer dan drie miljoen Joden, opgesloten in veewagens, overbracht naar de concentratiekampen.