Iraanse leider betwijfelt of holocaust echt gebeurde

De vroegere Iraanse president Machmoud Achmadinejad was niet de enige Iraanse leider die het idee geloofde en propageerde, dat de nazi-holocaust tegen de Joden helemaal verzonnen is.

‘De holocaust is een gebeurtenis waarvan de realiteit onzeker is, en indien het wel is gebeurd, is het onzeker hoe het is gebeurd’, zei de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khameini vorige week bij een bijeenkomst ter gelegenheid van het Perzische Nieuwjaar.

Khameini bekritiseerde Westerse landen, omdat deze hun eigen burgers vervolgen wanneer die de waarheidsgetrouwheid van de holocaust in twijfel trekken, en tegelijk Iraniërs het recht niet gunnen om vast te houden aan hun geloof.

De nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani zou zich volgens veel berichten van zijn voorganger hebben onderscheiden door tegen buitenlandse media te zeggen, dat de nazi-misdaden tegen de Joden echt en verwerpelijk waren. Maar het officiële Iraanse persbureau Fars zei dat de opmerkingen van Rouhani verkeerd waren vertaald, en dat hij nooit een Joodse holocaust heeft erkend.

In februari van dit jaar leek de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif Mahmoud de holocaust te erkennen, maar hij moest op het matje komen bij het Iraanse parlement voor een berisping.

Israel Today staf.