Protest van Christenen en Joden tegen MO-beleid EU

In een gezamenlijk protest tegen het Midden-Oosten beleid van de Europese Unie hebben zondag ongeveer 150 Maronitische christenen en Joodse mensenrechtenactivisten gedemonstreerd voor de ambassade van de Europese Unie in Ramat Gan bij Tel Aviv.

Zij beschuldigden de Europeanen van het negeren van het afslachten en discrimineren van christenen in Egypte, Syrië, Irak, Libanon, de Gazastrook en de Palestijnse gebieden. De demonstranten verzetten zich er tegen, dat Israël als een democratische Staat, de godsdienstvrijheid garandeert, voortdurend eenzijdig word bekritiseerd door het Westen.

Zij wilden niet langer zwijgen over het onrecht, dat de christenen in het Midden-Oosten wordt aangedaan, benadrukte een woordvoerder van de demonstranten. Christenen worden in islamitische landen in de regio vervolgd, systematisch benadeeld, er bestaat daar ‘apartheid’ en ‘etnische zuivering’.

De Europeanen spraken voortdurend over hun waarden en de betekenis van mensenrechten, maar zwegen toen christenen systematisch werden uitgeroeid in Syrië. In plaats daarvan stroomde geld uit Europa naar dubieuze Arabische organisaties die betrokken waren bij de misdaden tegen de christenen.

Onder de demonstranten waren veel Maronitische christenen met Arabisch als moedertaal. Zij zien zichzelf als loyale christelijke Israëli’s en bekritiseren de Arabisch-islamitische behandeling van minderheden scherp.

Onder de sprekers bij de demonstratie was de Grieks-orthodoxe priester Gabriel Nadaf uit Nazareth, die de krantenkoppen haalde toen hij zijn christelijke jongeren aanspoorde in het Israëlische leger dienst te nemen.
Een andere spreker voor de de EU ambassade was Shadi Haloul, woordvoerder van het Christelijk-Israëlisch Forum. ‘We zullen niet meer zwijgen over het onrecht, dat de christenen in het Midden-Oosten ondergaan’, riep hij onder applaus van de toehoorders.

In een gesprek met Israel Today heeft Haloul zich zeer scherp uitgesproken tegen de conferentie ‘Christ at the Checkpoint, die onlangs in Bethlehem plaatsvond. Daar was aan christenen gevraagd de Staat Israël niet te steunen wegens vermeende schendingen van de mensenrechten. ‘Daar worden leugens verspreid’, onderstreepte Haloul, ‘hier in Israël kunnen christenen in vrijheid hun religie vrij beoefenen en zelfs ongehinderd demonstreren. Ik hoop dat de leugenaars van Bethlehem op een dag ter verantwoording worden geroepen voor hun beweringen’.

Tommy Müller.