Stafchef: Israël, herover Gaza als je rust wilt hebben

Stafchef generaal Benny Gantz van de Israel Defense Forces (IDF) zei vorige week, dat als Israël terug wil naar rustiger dagen in zijn zuidelijke regio’s, het uiteindelijk de Gazastrook zal moeten heroveren.

Hamas-premier Haniyeh: waag het niet Gaza te heroveren.Hamas-premier Haniyeh: waag het niet Gaza te heroveren.

Woensdag gaf Gantz een presentatie op een middelbare school in de stad Gan Yavne, gelegen naast de zuidelijke havenstad Ashdod, die regelmatig wordt beschoten met raketten vanuit Gaza.

De studenten vroegen Gantz, of het ooit mogelijk zou zijn om volledig een eind te maken aan de raketbeschietingen, die feitelijk ongeveer een miljoen Israëli’s onder een soort van lange-afstands belegering hebben geplaatst. Gantz antwoordde: ‘Als we ervoor willen zorgen dat er niets meer daar vandaan komt, dan moeten we Gaza heroveren’.

De generaal zei, dat Israël de strategische beslissing had gemaakt ‘er nog een nachtje over te slapen’, maar gaf aan dat heroveren de door Hamas geregeerde kuststrook een zeer reële mogelijkheid is.

Verschillende hooggeplaatste Israëlische functionarissen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, riepen vorige week op tot zo’n actie, enkele dagen nadat terroristen vanuit Gaza het zuiden van Israël met meer dan 50 raketten en mortiergranaten bestookten.

Hamas-premier Ismail Haniyeh zei zondag tijdens een rally in Gaza-stad, dat elke Israëlische militaire stap een grote vergissing zou zijn. ‘We vertellen de vijand (…) die dreigt Gaza opnieuw te bezetten, dat de tijd voor uw dreigementen voorbij is’, verklaarde Haniyeh. ‘Elke agressie of misdaad of stommiteit die u begaat zal u een zeer hoge prijs kosten’.

Zaterdag ontvingen honderden Israëli’s, waaronder veel journalisten, bedreigende sms-berichten en e-mails van Hamas. De berichten beloofden voortdurende raketaanvallen en ontvoeringspogingen tegen Israël, en zwoeren dat de volgende oorlog in Gaza tot de ondergang van Israëls zou leiden.

Een e-mailbericht, dat de staf van Israel National News ontving, sprak over wraak voor de eliminatie in 2004 van Hamas-oprichter sjeik Achmed Yassin door de IDF. Er stond:
‘Tien jaar geleden werd Ismail Achmed Yassin, onze leider, gedood door drie raketten toen hij een moskee verliet na het ochtendgebed. Dit is een herinnering, dat wij het bloed van onze Sheikh aan jullie handen niet vergeten. We beloven nogmaals dat we wraak zullen nemen, en de hoofden van uw commandanten afhakken. Raketten hebben onze Sheikh gedood en nu zullen onze raketten elke plaats in de Staat Israël treffen. Weet dat de volgende oorlog het einde van uw land zal betekenen’.

Israel Today staf.