Dodelijke schoten bij Hebron overschaduwen Pesach

Een Palestijnse terrorist heeft maandagavond nabij Hebron op Joodse gezinnen geschoten, die onderweg waren naar de traditionele sedermaaltijd.

Hierbij werd een 40-jarige vader gedood, en zijn vrouw werd zwaar, maar niet levensgevaarlijk gewond door schotwonden in het bovenlichaam. Een negenjarige jongen werd licht gewond.

Ondanks een massale klopjacht door politie en militairen wist de dader te ontsnappen. Volgens de politie heeft de terrorist met een automatisch wapen geschoten op meerdere voertuigen, die onderweg waren op autoweg 35.

De aanval vond plaats op een kruispunt, dat naar het dorp Idhna nabij Hebron leidt. Het leger grendelde Idhna af, omdat het vermoeden bestond dat de aanvaller daar vandaan kwam. Later waren er invallen in de stad, die echter niets opleverden. Palestijnse bronnen meldden massale Israëlische troepenbewegingen. Bij de inritten naar Palestijnse dorpen in de regio Hebron heeft het leger wegversperringen opgezet en wordt al het verkeer gecontroleerd.

Volgens de ambulancedienst Magen David Adom heeft de terrorist drie auto’s beschoten. In de eerste auto raakte niemand gewond, in de tweede auto werden een man en een vrouw getroffen. Er is tevergeefs getracht de man te reanimeren. De negenjarige jongen zat in de derde auto. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld bevestigde, dat alle slachtoffers tot dezelfde familie behoren.

Ooggetuigen vertelden over een man die een helm droeg en gewapend met een AK47 Kalashnikov geweer op straat rende. Na de schietpartij zou hij gevlucht zijn.

De terreurgroep Islamitische Jihad kwam met een verklaring, waarin de aanval ‘het natuurlijke antwoord op Israëlische misdaden’ werd genoemd.
Soortgelijke woorden kwamen van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt. Hun woordvoerder noemde de schietpartij ‘het antwoord op de misdaden van de bezetting’, waartoe ze ook aanvallen op de Al-Aqsa moskee en in Israël opgesloten gevangenen rekenen.

NAI.