Israël laat voorlopig geen Palestijnse gevangenen vrij

De Israëlische regering heeft besloten, voorlopig niet meer Palestijnse gevangenen vrij te laten. Als reden hiervoor werd opgegeven, dat de Palestijnen hebben aangekondigd, de vredesbesprekingen onmiddellijk na de voor vandaag afgesproken vrijlating van gevangenen af te breken.

De al acht maanden durende vredesbesprekingen zitten daarmee in de ergste crisis tot nu toe. Premier Benjamin Netanyahu zei vandaag in een toespraak tot de ministers van zijn Likoedpartij, dat andere langgestraften alleen dan worden vrijgelaten, indien Israël daardoor op zijn beurt een duidelijk voordeel bereikt.

Israël had zich tegenover de VS verplicht in totaal 104 Palestijnse gevangenen vrij te laten, om de al vele jaren sluimerende vredesonderhandelingen weer op gang te brengen. De vrijlating van de criminelen – waaronder meervoudige moordenaars, die Joodse vrouwen en kinderen hadden vermoord – zou in vier golven van elk 26 gevangenen worden uitgevoerd.

De eerste drie golven van vrijlatingen leidden telkens tot felle protesten van de Joodse familieleden van de slachtoffers. De Palestijnse president Machmoud Abbas gooide nog meer olie op het vuur, doordat hij de vrijgekomen terroristen in Ramallah in het openbaar liet toejuichen als ‘helden’ en ‘martelaren’. Ook tegen de voor vandaag geplande vrijlating van terroristen waren er demonstraties voor de residentie van Netanyahu (foto).

De Israëlische onderminister van Defensie Danny Danon verweet de Palestijnen, dat ze bij de vredesbesprekingen tot geen enkel compromis bereid zouden zijn. Ze toonden alleen belangstelling voor het vrijlaten van hun gevangenen. Ze zouden nu moeten begrijpen, dat Israël geen toezeggingen meer doet, zonder daarvoor enige tegenprestatie te ontvangen.

De Israëlische media meldden zondag, dat Israël van de Palestijnen eist, dat de vredesonderhandelingen met zes maanden worden verlengd. Oorspronkelijk zouden deze eind april worden beëindigd.

In ruil hiervoor zou Israël bereid zijn om 400 Palestijnse gevangenen vrij te laten uit de gevangenissen. Dit zou waarschijnlijk tot een ernstige regeringscrisis leiden. De nationaal-religieuze minister van Handel Naftali Bennett vertelde over deze berichten, dat hij er al honderden bezorgde vragen over heeft ontvangen. Daarom wil hij duidelijk verklaren: ‘Dat zal niet gebeuren’.

Tommy Müller.