Israël onder cyberaanval; Israëli’s hacken terug

De internationale hackersgroep Anonymous heeft Israël maandag gewaarschuwd voor een contante en vastberaden cyberaanval, maar tegen de middag zeiden Israëlische cyber-security experts, dat de aanval ‘naïef’ was en grotendeels mislukt.

Anonymous en ermee verbonden groepen hackers lanceerden de nieuwe golf van cyberaanvallen in reactie op de Israëlische aanvallen op terroristische stellingen in de Gazastrook.

De hackers gebruikten voornamelijk twee methoden om te proberen websites van de Israëlische overheid en van bedrijven plat te leggen of binnen te dringen. Bij de eerste methode gebruikten de hackers een distributed denial of service (DDoS) methode, die erop is gericht de servers over te belasten, zodat de websites die ze hosten crashen. Dit type aanval werd gebruikt bij de websites van de Israëlische Postdienst en het ministerie van Onderwijs, hoewel beide websites slechts tijdelijk offline waren. De Engelstalige website van Israel Today is ook een halve dag offline geweest.

Bij de tweede methode wordt getracht de netwerkbeveiliging te omzeilen en login-gegevens en/of financiële informatie van gebruikers en administrators van de website te verkrijgen. Maandagochtend publiceerde Anonymus een lijst met telefoonnummers en wachtwoorden, die bij Israëlische regeringsfunctionarissen zouden behoren. Maar deskundigen zeiden dat de informatie ruim een jaar geleden is gestolen, en veel ervan is niet meer geldig.

Tegenaanval
Israëlische hackers en IT professionals houden zich niet alleen bezig met het afweren van de aanvallen (dat doen ze voortdurend, er worden dagelijks tot wel 10.000 aanvallen gedwarsboomd), maar zij waren ook actief bij een tegenaanval op Anonymous.

Klik op de afbeelding voor een leesbare vergroting.Klik op de afbeelding voor een leesbare vergroting.

Roni Behar van Avnet Cyber​​- and Information Security vertelde aan Israel National News, dat de Israëlische hackers erin waren geslaagd in te breken in en de inhoud te wijzigen bij tal van websites van anti-Israëlische en islamitische extremistische groepen. Een groep Israëlische hackers is er zelfs in geslaagd, binnen te dringen bij de website van Anonymous, www.opisrael.com, opgezet voor de anti-Israëlische campagne, en de inhoud te veranderen.

Intussen hebben Israëlische internetsurfers het advies gekregen voorzichtig te zijn en geen verdachte e-mails te openen en op sociale netwerken zoals Facebook niet te klikken op links die men niet vertrouwt. Gebruikers moeten ook goed letten op verdachte betalingen op het betalingsoverzicht van hun creditcard.

Ryan Jones.