Joden gearresteerd na offerpoging op Tempelplein

Een groep van acht Israëlische Joden is maandag gearresteerd, toen ze probeerden de Tempelberg te beklimmen en daar een geit te offeren, ter vervulling van de Bijbelse opdrachten betreffende Pesach.

Verscheidene organisaties die met de groep verbonden zijn vertelden aanIsrael National News, dat de arrestaties weer een aanwijzing waren voor het totale gebrek aan godsdienstvrijheid voor Joden op de Tempelberg, de heiligste plaats van het Jodendom.

Op diezelfde Tempelberg ontstonden woensdagochtend weer gewelddadige rellen, toen islamitische bendes de politie en Joodse bezoekers aanvielen.

Het geweld begon toen de politie de Mughrabi Poort opende, de enige ingang waar niet-islamitische bezoekers de Tempelberg mogen opgaan. Islamitische relschoppers, die aan de andere kant van de poort wachtten, gooiden stenen en rotjes, waarop de Israëlische politie reageerde met rubberkogels en traangas.

Bij deze tweede geweldsuitbarsting op de Tempelberg deze week raakten een politieagent en tientallen relschoppers gewond bij het strijdgewoel, en de Tempelberg werd snel weer gesloten voor alle niet-moslims.

Zondag werden twee Israëlische politieagenten gewond toen islamitische relschoppers hen en mogelijk andere Joodse bezoekers aanvielen bij de Mughrabi Poort. Een waarnemer wees er op, dat het gebruik van tientallen brandbommen aangaf dat de rel was voorbereid, en geen spontane reactie op een Israëlische provocatie.

Vorige week brachten twee Amerikaanse congresleden clandestien een bezoek aan de Tempelberg, samen met een groep religieuze Joden, om de situatie te beoordelen. Ze waren ‘geschokt en verontrust’ na hun bezoek aan de Tempelberg.

Bill Johnson lette vooral op een functionaris van de Waqf (de Islamitische stichting die het Tempelplein beheert), die achter de groep aan liep en ongewettigde invloed leek uit te oefenen op de daar aanwezige Israëlische politie. ‘Dat tuig volgde ons overal waar we liepen en als we stopten en te lang op een plaats bleven, keek hij steeds naar de Israëlische politie, die dan zei ‘U moet beweging in uw groep houden’, vertelde het Amerikaanse congreslid.

Israel Today staf.