José Aznar: Israël hoeft geen isolement te vrezen

Israël vreest dat het debacle van de vredesbesprekingen met de Palestijnen tot een internationale boycot en isolement zou kunnen leiden. Zelfs de Amerikanen hebben voor zo’n resultaat gewaarschuwd.

De Spaanse ex-premier José Maria Aznar.De Spaanse ex-premier José Maria Aznar.

Maar het is van belang dat men zich realiseert dat Israël geen gebrek aan loyale vrienden heeft. Enkele van deze vrienden kwamen onlangs naar Israël onder de vlag van ‘Initiatief Vrienden van Israël’ voor hun jaarlijkse vergadering. Deze toegesproken door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en de minister van Strategische Zaken Yuval Steinitz.

Belangrijker was echter de lijst van deelnemers, waaronder de Spaanse ex-premier José Maria Aznar, de Uruguayaanse ex-president Luis Alberto Lacalle, de Peruaanse ex-president Alejandro Toledo, de Italiaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Julio Tarazi, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karl Schwarzenberg, Nobelprijswinnaar en ex-premier van Noord-Ierland David Trimble en de commandant van de Britse troepen in Afghanistan, kolonel Richard Kemp.

De groep sprak ook met premier Netanyahu, minister van Defensie Moshe Ya’alon en Knessetvoorzitter Yuli Edelstein, die de vrienden van Israël lieten weten dat hij hoopte dat zij als vooraanstaande voormalige staatshoofden en leidinggevende politici de waarheid over Israël kunnen helpen uitleggen.

Het Initiatief Vrienden van Israël werd in 2010 opgezet om voor het bestrijden van pogingen om Israël te delegitimeren en om opnieuw Israëls recht te bevestigen om in vrede en veiligheid naast zijn buren te kunnen leven. De beweging werkt elke boycotpoging actief tegen.

Aznar, de oprichter en huidige voorzitter van de organisatie, heeft met Netanyahu en andere Israëlische leiders een zeer vriendschappelijke relatie opgebouwd.
In een verklaring voor de Israëlische pers zei Aznar: ‘Het Initiatief Vrienden van Israël is noch een PR-campagne, noch een zogenaamde Joodse lobby. De meesten van ons zijn geen Joden, maar wij delen de visie – zowel die van waarden als van strategie – dat wanneer we Israël verdedigen, we het westen verdedigen. Wij verdedigen onze leefwijze en onze waarden, en ook onze belangen’.

‘Eenvoudig gezegd, Europa moet Israël verdedigen als we het westen willen bewaren zoals wij het kennen. Kijk maar naar de veranderingen die over de regio gaan. Onzekerheid is de dominante factor. En Israël is heden ten dage belangrijker voor het westen – en wordt meer belaagd door vijandigheid – dan ooit tevoren in de recente geschiedenis’. ‘Als men het volledige beeld van de strategische relaties (waaronder niet alleen diplomatie, maar ook even belangrijke terreinen als veiligheid, economie en wetenschap) onder ogen ziet, wordt de nauwe relatie tussen de EU en Israël duidelijk. Niet alleen is de relatie van Israël met de EU en zijn lidstaten nauwer dan die gewoonlijk wordt voorgesteld, maar hij vormt ook een strategisch belang voor de Europese Unie en zijn leden’.

Yossi Aloni