Kritiek na bezoek Auschwitz van Palestijnse studenten

Een vooraanstaande Palestijns-Arabische professor en een groep van 30 van zijn leerlingen zijn de oorzaak van een felle controverse, nadat ze Auschwitz-Birkenau durfden te bezoeken om meer te leren over de nazi holocaust tegen het Joodse volk.

De Israëlisch-Arabische journalist Khaled Abu Toameh berichtte voor hetGatestone Institute, dat prof. Mohammed Dajani (foto) van de Al-Quds Universiteit in Jeruzalem al lange tijd wordt bekritiseerd, omdat hij probeert de relaties tussen Arabieren en Joden te ‘normaliseren’. Voor velen ging Dajani een stap te ver toen hij een groep van zijn studenten meenam naar de nazi-vernietigingskampen.

De Palestijnse media veroordeelden Dajani en zijn reisgenoten, en dat gebeurde ook in veel commentaren op nieuwswebsites. Velen gingen zo ver, dat ze Dajani ven verraad en collaboratie met de vijand beschuldigden.

De Al-Qudsuniversiteit distantieerde zich haastig van de Auschwitzreis, en benadrukte dat men Dajani geen toestemming had gegeven om een dergelijke reis te organiseren.

De Palestijnse Autoriteit deed zijn best om niets over de kwestie te zeggen, waarschijnlijk omdat men geen verdere internationale controverse wilden veroorzaken door een vijandige houding tegenover de holocaust te tonen, maar ook de Palestijnen niet nog bozer wilde maken door Dajani’s daden goed te praten.

In dit hele fiasco is een ding duidelijk geworden: de Palestijnse Autoriteit is goed geslaagd in zijn decennialange inspanning, om nieuwe generaties Palestijnen te leren om de Joden als hun vijand te zien, en argwanend te zijn bij elke onderwerp dat sympathie voor de Joden zou kunnen wekken.

Israel Today staf.