Netanyahu: ‘Laat het ons weten, als u vrede wilt’

Vertegenwoordigers van de regering van president Abbas van de Palestijnse Autoriteit gaanonderhandelen met de radicaal-islamitische Hamas in de Gazastrook. Het doel is een eenheidsregering te vormen.

Benjamin en Sarah Netanyahu namen deel aan het Mimouna-feest.Benjamin en Sarah Netanyahu namen deel aan het Mimouna-feest.

De Palestijnse nieuwsdienst Ma’anciteerde niet met name genoemde bestuurders, volgens wie Abbas zou overwegen om bij wijze van protest de PA te ontbinden als protest tegen de vastgelopen vredesonderhandelingen.

Israëls premier Netanyahu reageerde geïrriteerd: ‘De Palestijnen kunnen doen wat ze willen, opheffen of samengaan met Hamas. Als ze vrede willen, laten ze het ons maar weten.’

Opheffen van de PA zou tot gevolg hebben dat Israël verantwoordelijk wordt voor de bevoorrading en de veiligheid van 2,5 miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Vertegenwoordigers van de PA ontkenden maandag echter dat er over opheffing gesproken zou zijn. Wasel Abu Yusef, een hooggeplaatste bestuurder, noemde de onderwerpen waar het centrale comité van de PA zich deze week over zal buigen: de situatie in Jeruzalem, de vrijlating van Palestijnse gevangenen en de vorming van een eenheidsregering met Hamas, maar onder leiding van Abbas.

De nieuwsdienst Ma’an zei echter dat opheffing van de PA inderdaad een optie is waarover gesproken zal worden. De VS waarschuwde de Palestijnen voor deze stap en herinnerden hen eraan dat er miljoenen dollars in de opbouw van het Palestijnse civiele bestuur zijn gestoken. Opheffing zou ernstige gevolgen hebben voor de relatie met de VS.

Premier Netanyahu benadrukte maandag: ‘Wij willen een duurzame vrede. Vandaag, op een feestdag, hebben onze vijanden onze steden met raketten beschoten. Ons beleid is duidelijk: Wij antwoorden onmiddellijk en fel.’ Netanyahu en zijn vrouw Sara namen deel aan het tradtionele Mimouna-feest van de uit Marokko afkomstige Joden, waarbij vooral zoete dingen worden gegeten.

Machmoud Abbas probeert blijkbaar de sfeer te verbeteren. Tijdens een bezoek van een Amerikaanse rabbijn aan Ramallah noemde hij de holocaust ‘de grootste tragedie uit de moderne geschiedenis.’ Abbas zou zich, naar men zei, ook tegen een verbod op de besnijdenis en op de rituele slacht in Europa verzetten.

De Palestijnse president is in het verleden zwaar bekritiseerd omdat hij de Joden mede de schuld gaf voor de holocaust en zijn regering de massale slachting van Joden door de Nazi’s in twijfel trok.

NAI.