Netanyahu: VN-resoluties tegen Israël zijn absurd

De VN-raad voor de Mensenrechten (UNHCR) heeft dit weekeinde vijf resoluties tegen Israël aangenomen. Ze bekritiseren Israëls behandeling van de Palestijnen en van het Syrische volk op de Golanhoogten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschreef de beschuldigingen als ‘absurd’ en beschuldigde de UNHRC van hypocrisie.

46 van de 47 lidstaten stemden voor de resoluties betreffende de Palestijnen, en de resoluties over de Golanhoogten werd door 33 staten gesteund. De enige tegenstem kwam telkens van de VS; de overige landen onthielden zich van stemming.

De Amerikaanse vertegenwoordigster Paula Schriefer verweet de Mensenrechtenraad, voortdurend Israël tot mikpunt van zijn kritiek te maken, maar de gewelddadige aanvallen tegen het Israëlische volk te negeren. Ze had vooral scherpe kritiek op de resolutie over de Golanhoogten: ‘Debatteren over een dergelijke resolutie terwijl het Syrische regime zijn eigen bevolking afslacht, laat zien hoe absurd deze agenda is’.

Benjamin Netanyahu sprak soortgelijke woorden: ‘In het Midden-Oosten worden onschuldige mensen opgehangen en de mensenrechten met voeten getreden, maar de Mensenrechtenraad veroordeelt Israël’. Hij zal er niet mee stoppen om deze hypocrisie aan de kaak te stellen.

Er klinkt al lange tijd kritiek op de Mensenrechtenraad. Het verwijt klinkt, dat landen die de mensenrechten schenden zichzelf en hun bondgenoten wederzijds beschermen. Vooral de Organisatie van Islamitische Staten komt regelmatig met verwijten betreffende mensenrechten. Israël is het enige land dat permanent op de agenda van de Raad staat.

NAI.