Palestijnen dreigen met intifada op ‘Dag van het Land’

Arabische demonstranten hebben zondag een derde Palestijnse opstand (‘intifada’) aangekondigd, wanneer Israël niet meer langgestrafte gevangenen vrijlaat. Zoals bekend heeft Israël dit weekeinde besloten, voorlopig geen Palestijnse gevangenen vrij te laten.

Ongeveer 15.000 Palestijnen en Arabieren met de Israëlische nationaliteit namen deel aan protesten op de ‘Dag van het Land’, waarop de dood van zes Arabieren wordt herdacht, die in 1976 werden doodgeschoten na rellen over de inbeslagname van land. In tegenstelling tot voorgaande jaren waren er maar weinig gewelddadige rellen.

Israël had oorspronkelijk beloofd, dit weekeinde nog 26 gevangen terroristen vrij te laten. Dit werd uitgesteld; premier Netanyahu eiste dat de Palestijnen Israël tegemoet zouden komen bij de vredesonderhandelingen en de gesprekken ook na de oorspronkelijke einddatum (eind april) voortzetten.

De demonstraties op de ‘Dag van het Land’ vonden vooral plaats in Galilea en in het zuiden van Israël. De deelnemers droegen leuzen zoals ‘Wij offeren ons leven voor de martelaren’, ‘wij zijn niet bang’, ‘Israël is een terroristische Staat’.

In de Arabische steden en dorpen werd opgeroepen tot een algemene staking. Scholen, winkels en openbare instanties moesten gesloten blijven. De stakingsoproep werd slechts gedeeltelijk opgevolgd. In veel Arabische dorpen werd normaal gewerkt.

In Jeruzalem verzamelden ongeveer 70 demonstranten zich bij de Damascuspoort van de Oude Stad. Toen ze begonnen stenen naar Israëlische politieagenten te gooien verjoegen ordetroepen de samenscholing (foto). Twee relschoppers werden gearresteerd, vertelde een woordvoerster van de politie.

NAI.