Spectaculaire archeologische vondsten in Israël

Israëlische archeologen deden onlangs twee sensationele vondsten, waarvan een dankzij het werk van de politie. Eerder deze week maakte de Israëlische politie de recente arrestatie bekend van twee grafplunderaars, die elf doodskisten stalen uit de tijd van Jezus. De kisten kwamen uit de omgeving van Jeruzalem.

Ondertussen werd in de Negevwoestijn een oud Byzantijns klooster ontdekt met een sierlijke en ingewikkelde mozaïeken vloer (foto).

De opgespoorde ‘doodskisten’ die door de politie tijdens een inval terug werden gevonden in het huis van een antiquair, die al langer verdacht werd van handel in gestolen goederen, zouden gebruikt zijn voor het begraven van edelen en vooraanstaande burgers in het Jeruzalem van tweeduizend jaar geleden.

Woordvoerder van de politie Micky Rosenfeld zei dat de kisten vermoedelijk gestolen werden uit een grot in de buurt van Jeruzalem, een handeling die niet zo ongewoon is in een land vol met historische artefacten.

De ontdekking van het klooster in de Negev is geheel onverwacht en werd gevonden bij archeologische routinecontroles ter voorbereiding van de aanleg van wegen.

Israëlische experts geloven dat het klooster de overblijfselen zijn van de Byzantijnse stad Horvat Hora. De mozaïekvloer wordt verondersteld een deel van een grote gemeenschappelijke gebedsruimte te zijn. Talrijke stukken aardewerk en munten werden ook gevonden, wat wijst op een welvarende lokale burgerij.

De Israël Antiquities Authority is van plan om delen van het klooster weer op te bouwen en de plek te openen voor het publiek in de nabije toekomst.

Israel Today Staf.