Thailandse politie verijdelde aanslag op Israëli’s

De Thailandse autoriteiten hebben een bomaanslag op Israëlische toeristen tijdig ontdekt en verijdeld. Agenten van de Islamitische Hezbollah wilden deze aanslag tijdens de Pesachweek uitvoeren in Thailand.

Een markt in Bangkok.Een markt in Bangkok.

Volgens berichten waren de autoriteiten in staat om de terroristische aanslag te voorkomen, omdat ze aanwijzingen hierover hadden ontvangen van de Israëlische inlichtingendienst.

Blijkbaar waren de Hezbollah-agenten van plan om een bom in een druk bezocht vakantieoord te plaatsen. Thailand behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen van de Israëli’s.

Twee verdachten, een Fransman en een Filipijn, die beiden ook de Libanese nationaliteit bezitten, zijn gearresteerd. De autoriteiten zoeken naar een derde verdachte, die blijkbaar wist te ontsnappen. Volgens de krant Bangkok Post heeft een van de twee arrestanten bekend.

De autoriteiten van de hoofdstad van het zuidoost-aziatische land willen de twee arrestanten echter niet voor de rechter brengen, maar hen naar hun land van herkomst deporteren. Tijdens een onderzoek in hun accommodatie werd geen gebruiksklare bom gevonden, maar materiaal dat voor de vervaardiging van explosieven kan worden gebruikt, meldden Thailandse kranten.

Er zouden mogelijk wel negen Hezbollah agenten betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Thailand. De Israëlische ambassade in Bangkok heeft de Thaise autoriteiten gevraagd, om geliefde knooppunten voor Israëlische rugzaktoeristen extra te beschermen en daar zichtbaar aanwezig te zijn.

In de afgelopen maanden waren er herhaaldelijk waarschuwingen, dat islamisten over de hele wereld proberen om Israëliërs aan te vallen tijdens vakantiereizen.
In juli 2012 heeft een zelfmoordterrorist van Hezbollah in Burgas (Bulgarije) een bom in een toeristenbus laten ontploffen. Zes Israëliërs, de Bulgaarse buschauffeur en de dader stierven, en tientallen Israëliërs raakten gewond, sommigen ernstig.

Hezbollah heeft zijn centrum in het zuiden van Libanon. De ‘partij van Allah’ stelt zich de vernietiging van Israël tot zijn doel. De sjiitische extremisten worden gesteund door Iran.

Tommy Müller.