Waar komen de Palestijnen nu eigenlijk vandaan?

Er zijn veel met elkaar tegenstrijdige beweringen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar de simpele vraag wie hier het eerste was, hoe kinderachtig die ook klinkt, blijft centraal staan in het conflict.

Saeb Erekat, waar liggen uw wortels?Saeb Erekat, waar liggen uw wortels?

Dat is precies de reden waarom de Palestijnse Autoriteit, naast zijn andere beschuldigingen aan het adres van Israël, betrokken is bij inspanningen om een nieuw historisch verslag op te stellen, dat de Palestijnen in het land plaatst lang voordat de Hebreeën er ooit vanuit Egypte aankwamen.

Indien de Palestijnen deel uitmaken van de bredere Arabische wereld, zoals de Palestijnen ook beweren, dan wordt dit nieuwe verhaal gemakkelijk ontkracht door een aantal historische documenten en archeologische vondsten. En toch vindt het in een alarmerend tempo ingang bij degenen die zich waarschijnlijk als kenner van de regionale geschiedenis beschouwen.

Een van de laatste verdedigers van wat je redelijkerwijs alleen maar een sprookje kunt noemen is de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat. Deze vertelde vorige maand tijdens een diplomatieke bijeenkomst in München, dat de leden van zijn bepaalde stam duizenden jaren inwoners van Jericho waren geweest voor de komst van Jozua de zoon van Nun, de Israëlitische leider na Mozes.

Ambassadeur Alan Baker van het Jerusalem Center for Public Affairsheeft Erekat’s bewering en vergelijkbare verhalen grondig onderzocht.

Samengevat merkte Baker op, dat Erekat’s eigen genealogie, die gemakkelijk te onderzoeken is, zijn voorouderlijke Huweitat-bedoeienenstam in de 19e eeuw op het Arabische schiereiland plaatst. Pas nadat de Joden massaal begonnen terug te keren naar het land vestigde de Huweitat-stam zich nabij Jericho, Jeruzalem en andere delen van wat nu Israël en Jordanië is.

‘Verscheidene vooraanstaande geleerden op het gebied van het Midden-Oosten studies en de islamitische geschiedenis hebben bevestigd, dat de Palestijnen geen oude wortels in het gebied hebben en proberen voor zichzelf een oorsprong op te stellen die ouder is dan de aanwezigheid van het Joodse volk’, schreef Baker.

Daarentegen is, ‘de historische aanwezigheid van het Joodse volk in het ‘Heilige Land’ goed gedocumenteerd, niet alleen in de geschriften van alle drie de monotheïstische godsdiensten, en zichtbaar in de uitgebreide archeologische overblijfselen, maar ook in de historische geschriften van de vroege Griekse, Romeinse, heidense en andere bezoekers van het gebied’, vervolgde hij.

De uitgebreide studie van Baker over dit onderwerp is zeker de moeite waard om zelf te lezen.

Israel Today staf.