Hamas: de strijd tegen Israël wordt voortgezet

De kloof tussen de islamistische Hamas en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie van de Palestijnse president Machmoud Abbas is bijna opgevuld. Dat verklaarde Hamasleider Khaled Meshaal in een toespraak in het sjeikdom Qatar.

Een strijder van de al-Qassam Brigades, de militaire arm van Hamas in Rafah in de zuidelijke Gazastrook.Een strijder van de al-Qassam Brigades, de militaire arm van Hamas in Rafah in de zuidelijke Gazastrook.

Gelijktijdig zwoer hij, dat het verzet tegen Israël wordt voortgezet. Mashaal benadrukte dat Hamas offers heeft gebracht om de verzoening de Palestijnen van Abbas mogelijk te maken.

De radicale islamisten van Hamas en de meer seculier georiënteerde Fatachpartij van Abbas hebben onlangs hun verzoening bekend gemaakt. Hamas regeert over de Gazastrook, Fatach over de zogenaamde Westbank (Judea en Samaria). Beide partijen werken nu aan een regering van nationale eenheid.

In de Verenigde Staten werd de samenwerking van Abbas met de terreurorganisatie Hamas zwaar bekritiseerd. De Europese Unie en de Verenigde Naties toonden zich echter verheugd over de verzoening tussen de al decennialang strijdende Palestijnse kampen. Ze eisten dat Hamas nu het bestaansrecht van Israël zal erkennen ​​- een wens die Meshaal nu naar het rijk van de fantasie heeft verwezen.

Momenteel zijn hooggeplaatste vertegenwoordigers van Hamas en Fatach bijeen in Doha, de hoofdstad van Qatar, om te onderhandelen over de details van hun toekomstige samenwerking.

Israël beschouwt Hamas als terroristische organisatie en stelt het verantwoordelijk voor de meer dan honderd raketten, die dit jaar al vanuit Gaza op Israël werden afgeschoten. De regering in Jeruzalem meent, dat de Abbas’ inspanningen voor eenheid met de islamisten aantonen, dat de Palestijnse president niet serieus is geïnteresseerd in een voortzetting van de vredesbesprekingen met Israël.

Wat de Israëli’s moeten verwachten van een Hamas-Fatah regering van nationale eenheid, heeft Khaled Meshaal nu duidelijk geformuleerd in Doha: ‘De verzoening betekent niet dat het verzet tegen de indringers eindigt. Het verzet gaat door zolang de bezetting bestaat’.

NAI.