Hamas: We zijn niet van plan Israël te erkennen

Diplomaten,media en vredesactivisten die graag Israël de grootste hindernis voor vrede noemen, haasten zich om te wijzen op de talloze berichten dat Hamas wordt aangemoedigd om Israël te erkennen als onderdeel van de eenheidsovereenkomst met de Palestijnse Autoriteit, en hiermee zelfs al zou hebben ingestemd.

Maar het lijkt erop, dat die berichten óf veel te vroeg komen, óf met opzet zijn opgesmukt, en dat degenen die er op inhaken, eerst een elementair onderzoek naar de feiten hadden moeten uitvoeren.

In bijna alle gevallen heeft het onderwerp van die berichten – de Palestijnse Autoriteit, Egypte of Hamas zelf – vervolgens elk verzoenend gebaar of opmerking naar Israël ontkend.

Kort nadat de overeenkomst tussen de PA en Hamas bekend werd gemaakt, probeerden The Washington Post en anderen de scherpe kritiek van Jeruzalem af te zwakken door een Palestijnse ambtenaar te citeren, die zei dat de overeenkomst ook de erkenning van Israël zou inhouden.

De Washington Post citeerde Hamas-woordvoerder Taher Nunu, die zou instemmen met een aan de Palestijnse leider Machmoud Abbas toegeschreven verklaring, dat zijn organisatie Israëls bestaansrecht moet accepteren.

Nunu dreigt nu de krant aan te klagen, omdat deze hem en Hamas verkeerd heeft weergegeven. ‘Wat ik volgens de Amerikaanse krant heb gezegd is verkeerd, en ik ontken het ondubbelzinnig’, zei Nunu tegen de Palestijnse media. Het is absoluut niet waar dat Hamas Israël zou erkennen.

Abbas’ eigen woordvoerder sprak later de eigen verklaring van de Palestijnse leider over deze zaak tegen. In een interview met de in Londen gevestigde krant Al-Hayat benadrukte een hooggeplaatste PA ambtenaar, dat Abbas Hamas nooit had verplicht om Israël te erkennen als onderdeel van de Palestijnse eenheidsovereenkomst.

Ongeacht wat Abbas en Hamas zeggen of niet zeggen, zet Egypte, dat bij de Palestijnse eenheid bemiddelde, Hamas onder druk om Israël te erkennen. Amr Moussa, een voormalig Egyptisch minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van de Arabische Liga, zei dat tenminste tegen het de Franse persbureau AFP. Behalve dat, oeps, nee, eigenlijk zei hij dat niet. Dinsdag kwam het bureau van Moussa met een verklaring, die ontkende dat hij aan AFP had verteld, dat Hamas Israël moet erkennen.

Als bewijs dat niemand in de Arabische wereld echt Hamas onder druk zet om Israël te erkennen, is de organisatie in werkelijkheid in tegengestelde richting opgeschoven. Daarmee laat Hamas zien, dat Israël een geldige reden heeft om de Palestijnse eenheidsovereenkomst als de zoveelste onoverkomelijke hindernis voor vrede te zien.

‘Met de indringer zullen we geen enkel compromis sluiten’, zei Hamas-leider Khaled Mashaal dinsdag tijdens een bijeenkomst in Doha. ‘De verzoening betekent niet het einde van ons verzet tegen de indringers, het verzet zal doorgaan zolang de bezetting bestaat’.

Hamas verwijst naar Israël als een buitenlandse ‘indringer’, gebruikt het woord ‘verzet’ als eufemisme voor wat de meesten als terrorisme beschouwen, en benadrukt dat de ‘bezetting’ het geheel van het Land Israël omvat.

Ryan Jones.