Nakba-dag: Twee Palestijnen bij rellen doodgeschoten

Tijdens Nakba-dag heeft het Israëlische leger twee Palestijnen, 17 en 20 jaar oud, doodgeschoten in de buurt van Ramallah. Daarnaast waren er verscheidene gewonden bij gewelddadige demonstraties. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit dreigde daarop de veiligheidsafspraken met Israël te beëindigen.

Palestijnen verbranden een Israëlische vlag bij de Damascuspoort naar de Oude Stad van Jeruzalem.Palestijnen verbranden een Israëlische vlag bij de Damascuspoort naar de Oude Stad van Jeruzalem.

Al Nakba (‘de catastrofe’) is de naam die de Palestijnen hebben gegeven aan de Onafhankelijkheidsverklaring van de Joodse Staat op 14 mei 1948. Jaarlijks zijn er rond deze datum landelijke protesten.

De eerste rellen braken donderdag uit bij een controlepost van het Israëlische leger. Ongeveer 200 Palestijnen eisten de vrijlating van gedetineerde landgenoten. Ze staken autobanden in brand en gooiden stenen naar de Israëlische grenspolitie.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde het gedrag van het Israëlische leger, dat buitensporig geweld zou hebben gebruikt tegen stenengooiende demonstranten, die het leven van politieagenten en soldaten niet bedreigen. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat de politie alleen rubberkogels heeft afgeschoten. De Palestijnse berichten over doden en gewonden worden onderzocht.

Op de Westbank en in Oost Jeruzalem protesteerden enkele duizenden Palestijnen tegen de ‘zionistische bezettingsmacht’. Ze bekogelden de Israëlische veiligheidstroepen met stenen. In een Joodse nederzetting werden enkele bussen zwaar beschadigd. De politie meldde dat vijf agenten licht gewond raakten.

In Ramallah, de grootste stad op de Westbank, jankten de sirenes 66 seconden lang – ter herinnering aan de 66 jaar die zijn verstreken sinds de ‘ramp’ van de oprichting van de Joodse Staat.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de herdenkingsdemonstraties van de Palestijnen: ‘De Nakba-dag dient om de aandacht te richten op het ‘ongeluk’ van het ontstaan ​​van Israël. Zij voeden hun kinderen op door eindeloze propaganda, waarin wordt gezegd dat Israël moet verdwijnen’. De Israëlische regeringsleider benadrukte, dat Israël daarop een antwoord heeft: ‘Wij zullen doorgaan met de opbouw van onze Staat, ook in onze herenigde hoofdstad’.

NAI.