Netanyahu zoekt alternatieven voor vredesgesprekken

Israëls minister-president Benjamin Netanyahu maakte woensdag bekend dat hij alternatieven zoekt voor de mislukte vredesonderhandelingen met de Palestijnen. ‘De huidige status quo is absoluut niet gewenst. Ik wil dat niet, en ik overleg met mijn coalitiepartners en met anderen om te peilen welke alternatieven we hebben’, zei Benjamin Netanyahu tijdens een staatsbezoek in Tokio (foto).

Twee weken geleden vroeg Netanyahu zijn ministers welke ideeën en voorstellen zij hadden naar aanleiding van de mislukking van de negen maanden lange onderhandelingen met de Palestijnen.

De linksgeoriënteerde krant Haäretzberichtte dat een reeks Israëlische politici, waarvan de namen niet mochten worden genoemd, beweerden dat Netanyahu er meer belang bij had, zijn coalitiepartners minister van Justitie Tzipi Livni en minister van Financiën Yair Lapid te paaien, dan beweging te brengen in de gesprekken met de Palestijnen.

Ondanks het afbreken van de vredesonderhandelingen vinden er nog steeds gesprekken plaats over een mogelijke hervatting ervan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft woensdag een gesprek gehad met Machmoud Abbas en hem er nadrukkelijk op gewezen dat alleen Palestijnen en Israëli’s kunnen beslissen of ze weer naar de onderhandelingstafel terugkeren. Deze onmoeting vond plaats in een hotel in Londen.

Zowel Israël als de Palestijnen stelden elkaar te hoge eisen, aldus Kerry. Nadat Abbas had aangekondigd, dat de islamisten van Hamas zich met zijn Fatach-partij willen verbinden, heeft Israël de gesprekken afgebroken. Washington classificeert Hamas sinds 1993 als terroristische organisatie. John Kerry benadrukte in zijn gesprek met Abbas dat Hamas geweld moet afzweren en Israël moest erkennen. Bovendien riep Kerry beide partijen op, ‘af te zien van niet-nuttige stappen’.

Hoge Amerikaanse politici hadden de Palestijnen reeds verschillende malen gewaarschuwd: Wanneer een lid van Hamas in de regering komt, zal de regering van de VS honderden miljoenen dollars aan voor de Palestijnen bestemde hulpgelden bevriezen. Naar Amerikaans recht is het de regering verboden, buitenlandse terreurgroepen te steunen.

Ondanks alle kritiek zetten de Palestijnen hun onderlinge gesprekken over een gemeenschappelijke regering van Hamas en Fatach voort. Woensdag troffen beide partijen elkaar in Gaza voor een gesprek van drie uur. Moussa Abu Marzouk, de leider van het onderhandelingsteam van Hamas, maakte bekend dat zeer binnenkort een gemeenschappelijke regering zijn werk zal aanvangen.

NAI.