Aantal Joodse vluchtelingen uit Oekraïne verdubbeld

Nu het einde van de langdurende machtsstrijd om Oost-Oekraïne nog niet in zicht is, besluiten veel Joodse Oekraïners om hun koffers te pakken naar Israël. Dat gaat niet geheel vrijwillig, zoals bij de familie Orin.

De anti-Joodse sfeer in Oekraïne werd hen teveel, en nu woont het gezin in een kibboets. Het vluchten was nog lastig, aangezien het vliegveld van Donetsk in handen is van de rebellen.

Met hulp van de Israëlisch immigratiedienst werd de gestrande Joodse familie naar Kiev gebracht om daar het vliegtuig naar Tel Aviv te pakken. Hoewel het weer in het land van aankomst aanzienlijk beter is, is  de vlucht naar Israël de familie Orin niet in de koude kleren gaan zitten.

Volgens de Joodse immigratiedienst is het aantal Joden dat emigreert uit Oekraïne verdubbeld. Israël houdt er rekening mee dat dit er nog veel meer kunnen worden. Naar schatting wonen er zo’n 130.000 Joden in de Oekraïne, waaronder 11.000 in het crisisgebied rondom Donetsk.

Bekijk de video op de website van Spirit 24 of hieronder:

Spirit 24, NCRV.