Clinton: Eis van Israëlische bouwstop was vergissing

Hillary Clinton, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken (en mogelijk toekomstig presidentskandidaat) heeft in haar onlangs gepubliceerde memoires erkend, dat het voor Amerika een vergissing was geweest om Israël zo zwaar onder druk te zetten om alle Joodse bouwactiviteit in Judea en Samaria te stoppen, als voorwaarde voor vredesbesprekingen.

Toen in 2009 de regering-Obama zich voor het eerst met het de Israëlisch-Palestijnse vredesproces ging bezighouden, leidde Clinton de aanval door er bij Israël op aan te dringen te stoppen met de bouw van nieuwe appartementen voor Joden in alle gebieden die de Palestijnen opeisen.

Zoals velen op dat moment voorspelden, en wat Clinton beweert zich pas later te realiseren, hebben de Amerikaanse eisen de Palestijnse leider Machmoud Abbas aangemoedigd tot nog hardere standpunten, zoals de eis dat de bouwstop tot Jeruzalem wordt uitgebreid.

De Israëlische regering kon niet instemmen met Abbas’ overdreven eisen, zelfs wanneer zij dit had gewild, en zo was Abbas vrij om rechtmatig de vredesbesprekingen met Israël af te wijzen, wat hij meer dan twee jaar heeft gedaan.

Wat Hillary Clinton zich achteraf realiseert over het vredesproces, lijkt op wat haar echtgenoot zei na zijn tweede termijn als president. In zijn autobiografie uit 2004 lijkt de vroegere president Bill Clinton te betreuren dat hij Israël in het vredesproces onder druk heeft gezet, en uiteindelijk de Palestijnse leiders de meeste schuld heeft gegeven voor het falen van de onderhandelingen.

Israel Today staf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *