Hamas: Abbas bedriegt Amerika met mooie woorden

Een hoge Hamaswoordvoerder heeft zondag de Palestijnen gerust gesteld: de verzoenende taal jegens Israël, die in besprekingen van de Palestijnse regering van nationale eenheid klinkt, is allemaal voor de show, en uiteindelijk erkent niemand het bestaansrecht van de Joodse Staat.

Op zijn Arabischtalige Facebook-pagina onthulde de Hamaswoordvoerder Ihab al-Ghussein, dat ‘achter gesloten deuren’ zelfs de Palestijnse leider Machmoud Abbas, de lieveling van de westerse leiders, erkende dat de Arabische volksmassa zijn uitspraken in het Engels moet negeren.

Volgens al-Ghussein vertelde Abbas hem en andere Palestijnse leiders, dat ‘wanneer ik naar buiten treed en zeg dat de regering mijn regering is en deze “Israël” erkent en ga zo maar door, fijn -. deze woorden zijn bedoeld om de Amerikanen te misleiden’.

Voorts benadrukte de woordvoerder, dat alle media verklaringen uit zowel Gaza als de Westbank alleen bedoeld voor ‘internationale consumptie’, en niet de werkelijke gevoelens in de regio weergeven.

‘Jongens, laat mij (blijven) zeggen wat ik tegen de media zeg. Die woorden zijn bedoeld voor de Amerikanen en de bezetting (dat is Israël), niet voor jullie’, legde al-Ghussein uit. ‘Wat belangrijk is, is waarover we het onder elkaar eens zijn. (…) Zeur niet over alles wat ik aan de media vertel, vergeet de verklaringen in de media’.

Hamas is er nooit voor teruggeschrokken om de waarheid over de zaak te spreken, zelfs wanneer dit in directe tegenspraak was met wat Abbas en anderen de Amerikanen en Israël in het Engels vertellen.

Het probleem is altijd geweest dat Washington en andere westerse machten zo wanhopig zoeken naar een doorbraak in het Midden-Oosten vredesproces, dat zij zich graag tot gewillige dwazen laten maken door de uitspraken van Abbas als zoete koek te slikken, en daarnaast de onthullingen van Hamas te negeren.

Ryan Jones, met dank aan Palestinian Mida Watch voor de vertaling van al-Ghussein’s commentaar.