Raketbeschietingen vanuit Syrië en de Gazastrook

Na weken van relatieve rust is Israël in de nacht van zondag op maandag aangevallen, zowel in het noorden bij de Golanhoogten als in het zuiden bij de Gazastrook, waar de Israëlische luchtmacht op de raketbeschieting reageerde.

Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook in maart 2014.Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook in maart 2014.

Maandagochtend sloegen enkele granaten in nabij een Israëlische stelling op de Golanhoogten. Een van de granaten miste een Israëlische buitenpost op slechts 100 meter. Niemand raakte gewond.

Wie voor deze beschieting verantwoordelijk is, kon nog niet worden opgehelderd. Volgens het leger hing er op dat moment – 5 uur in de ochtend – in het gehele gebied een dikke mist, en is niet uitgesloten dat het om verdwaalde schoten uit de Syrische burgeroorlog gaat. Zoekteams waren in de ochtend onderweg om naar restanten van de granaten te zoeken.

Zondagavond rond negen uur werden de inwoners van het grensgebied met Gaza opgeschrikt door de sirenes van het luchtalarm. Twee raketten kwamen neer in de Eshkol regio, zonder schade aan te richten. Toch voerde de Israëlische luchtmacht vergeldingsaanvallen uit in zuidelijk en centraal Gaza.

‘Wij zullen niet toestaan, dat deze onwettige raketaanvallen vanuit Gaza, die onze bevolking terroriseren, verwonden of doden, routine worden’, zei legerwoordvoerder Peter Lerner. De vorige aanval van de Israëlische luchtmacht op de Gazastrook was in april, eveneens als reactie op een raketbeschieting.

NAI.