Regering Australië: Oost-Jeruzalem is niet ‘bezet’

De Australische regering heeft donderdag zeer publiekelijk geweigerd de oostelijke helft van Jeruzalem ‘bezet’ te noemen, zelfs terwijl de Palestijnen het gebied als hun toekomstige hoofdstad claimen en Israël weigert dit gebied op te geven.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop stelt al jarenlang duidelijk, dat zij de populaire, anti-Israël terminologie, die het vredesproces in het Midden-Oosten kenmerkt, niet steunt.

Eerder dit jaar benadrukte Bishop, dat het onjuist was om de Joodse nederzettingen ‘illegaal’ te noemen, en eind vorige jaar eiste ze dat de Verenigde Naties het conflict evenwichtiger zou benaderen en er mee zou ophouden Israël bij elke mogelijke gelegenheid te hekelen.

Procureur-generaal George Brandis zei namens Bishop in een toelichting in The Sydney Morning Herald, dat ‘het beschrijven van Oost-Jeruzalem als “bezet Oost-Jeruzalem”, een term is die belast is met ongunstige implicaties, wat noch gepast noch nuttig is’.

Bishop’s tegenstanders in het Australische parlement waren woedend, en merkten op dat zelfs de grootste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten, Oost-Jeruzalem als bezet gebied ziet.

Israel Today staf.