BBC onthult Palestijnse leugens over Israëlisch geweld

De BBC is met betrekking tot de Staat Israël nooit de vriendelijkste of zelfs ook maar de meest onpartijdige van de internationale media geweest. Het wekte bij sommigen dan ook verbazing toen de BBC dinsdag voorop liep met het aan het licht brengen van valse Palestijnse claims over Israëlisch geweld.

Deze foto is duizenden malen op Twitter gepost, met beweringen dat hij onschuldige Palestijnen in Gaza toont die voor een Israëlisch bombardement vluchten. Maar in werkelijkheid was deze foto afgelopen maand door AFP gemaakt in Aleppo (Syrië).Deze foto is duizenden malen op Twitter gepost, met beweringen dat hij onschuldige Palestijnen in Gaza toont die voor een Israëlisch bombardement vluchten. Maar in werkelijkheid was deze foto afgelopen maand door AFP gemaakt in Aleppo (Syrië).

Elke grotere escalatie in het Israëlisch-Palestijnse conflict gaat vergezeld door campagnes op websites zoals Facebook en Twitter, om de Joodse Staat zo vijandig en bloeddorstig mogelijk voor te stellen.

De meest effectieve manier om dit doel te bereiken is het plaatsen van foto’s die onschuldige Palestijnen tonen die gewond, verminkt en gedood zijn, of van gebouwen die vernietigd zijn door Israëlische militaire operaties.

Vaak genoeg zijn deze foto’s vervalst. Zij tonen hetzij een andere actie dan de huidige, of ze zijn heel ergens anders opgenomen.

En ditmaal roept de BBC hen tot de orde. ‘De afgelopen week werd de hashtag #GazaUnderAttack honderdduizenden keren gebruikt, vaak om foto’s te verspreiden die het effect van Israëlische luchtaanvallen zeiden te tonen,’ aldus de BBC.

‘Sommige van deze foto’s zijn van de huidige situatie in Gaza, maar een analyse van #BBCtrending heeft ontdekt dat sommige van die foto’s uit 2009 zijn, en andere van conflicten in Syrië en Irak.’

Een meisje dat een onjuiste foto tweette, verdedigde dit tegenover de BBC door te verklaren dat ze dit ‘niet bedoelde als een letterlijk verslag,’ maar meer als illustratie van hoe het voor Palestijnen moet zijn om te wonen in gebieden waar Israël bezig is terroristische doelen te bombarderen.

Israel Today staf.

Dat de media over de Israëlische acties in Gaza berichten,

nadat ze niets hebben gemeld over het beschieten van Sderot vanuit Gaza,

is als proberen uit te leggen waarom Amerika betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog

zonder het bombardement op Pearl Harbour te noemen.