Burgers van Gaza: we bijten in de hand die ons voedt

Terwijl waarnemers van de laatste geweldsronde tussen Israël en Hamas ongetwijfeld veel negatieve beweringen over de Joodse Staat horen, uiten de inwoners van Gaza in stilte ook hun boosheid op hun terroristische heersers.

‘Iedereen hier heeft een hekel aan Hamas’, zegt taxichauffeur Abu Ali uit Gaza tegen persbureau Associated press. ‘Maar ze zijn bang om het openlijk te zeggen. Ons voedsel komt uit Israël, maar wat we hen er voor in ruil geven zijn raketten – raketten die niet eens deuken in de grond slaan.’

Abu Ali is niet de enige. Voor het Israel Today Magazine spraken we met een jonge vredesactivist uit Gaza, die zei dat hij wel wil dat Israël de kustenclave weer zou bezetten, zodat de inwoners van de Hamasregering af zijn.

Maandagmiddag hebben Hamas en zijn bondgenoten een mijlpaal bereikt – er zijn in de afgelopen tien dagen (ongeveer) duizend raketten afgevuurd op Israël. Dit heeft wel een steeds hardere Israëlische reactie uitgelokt.

Maandagochtend vroeg viel Israël tientallen terroristische faciliteiten in noordelijk Gaza aan, in een gebied waarin de IDF de burgers zondag had gewaarschuwd om te vertrekken.

Voor Israël was het maandag relatief rustig; er werden enkele salvo’s van raketten op Tel Aviv en omstreken afgeschoten. Het Israëlische raketschild Iron Dome wist alle raketten te onderscheppen die bewoonde gebieden zouten treffen.

Deel Gazastrook in het donker
Naast het afschieten van raketten op Israël – wat Israëlische vergeldingsaanvallen uitlokt – schaadt Hamas zijn bevolking op nog een andere manier. Een raket, die zondagnacht werd afgeschoten, schoot te kort en raakte één van de twaalf hoogspanningsleidingen uit Israël. Hierdoor zitten 70.000 inwoners van Khan Younis en Deir el-Balah zonder elektriciteit.

Het is niet duidelijk wanneer de monteurs van Israel Electric Company (IEC), die bijna de helft van de benodigde energie aan Gaza levert, de hoogspanningsleiding kunnen repareren, maar ze zullen zich zeker niet haasten. Premier Benjamin Netanyahu heeft de maatschappij gevraagd de levens van de technici hiervoor niet in gevaar te brengen.

In de Knesset en de ministerraad is meerdere malen gesuggereerd, wegens de eindeloze raketaanvallen geen elektriciteit meer te leveren aan de Gazastrook. Een andere reden hiervoor is de enorme onbetaalde rekening: de Palestijnse Autoriteit is de IEC nog 380 miljoen euro verschuldigd, waarvan 45 miljoen betrekking heeft op de Gazastrook. De IEC heeft het hooggerechtshof toestemming gevraagd om de levering van elektriciteit te staken.

Israel Today staf, Arutz Sheva.