De verliezer heeft niet automatisch gelijk (1)

Vaak is het bij een gevecht de verliezer die verkeerd is. De wrede regimes van Adolf Hitler, Pol Pot, Saddam Hussein en Idi Amin waren allemaal zwakker dan de machten die hen uiteindelijk versloegen. Maar de Palestijnen slagen er al tientallen jaren in, iedereen ervan te overtuigen dat ze in hun conflict met Israël meer sympathie en steun hebben verdiend, en dat is niet juist:

1. De militaire aanwezigheid stelt het overleven van de Joodse Staat veilig in een van de meest omstreden gebieden van de wereld. Wanneer een arrestatieteam beter is uitgerust dan een onhandelbare schutter. die ze buiten gevecht moeten stellen, betekent dat dan dat het hun schuld is, wanneer de schuuter sterft?

2. In Israël zijn veel minder dodelijke slachtoffers door de Palestijnse raketaanvallen omdat Israël probeert mensenlevens te sparen. Dat gebeurt door raketafweersystemen, schuilplaatsen en het alarmsysteem.

3. In tegenstelling daarmee proberen de Palestijnse terroristen opzettelijk levens in gevaar te brengen wanneer ze raketten afschieten op Israëlische burgers en wanneer ze Palestijnse burgers als menselijke schilden gebruiken. Wanneer er daarbij doden vallen is dat goed voor de PR-campagne tegen Israël.

4. Je moet het aantal Israëlische dodelijke slachtoffers ook in relatie zien met de bescheiden bevolking van 8 miljoen. In dit kleine land wordt ieder verlies door het hele volk betreurd.

5. Het terrorisme uit de Gazastrook is als een collectieve straf voor de acht miljoen Israëli’s, die onder permanente dreiging van raketten moeten leven. Hoe lang kunt u zich concentreren als u steeds weer wordt opgeschrikt door luide sirenes en binnen een minuut naar een schuilplaats moet rennen? Hoe lang zou u in de nacht kunnen slapen?
Bestuurders moeten hun auto verlaten en met hun gezicht omlaag tien minuten op de weg liggen, tot het gevaar over is.
Veel ouderen en gehandicapten moeten met veel moeite de trap af om de schuilplaats te bereiken. Een bejaarde vrouw uit Haifa overleed op weg naar een schuilplaats, toen ze in de haast van een trap viel.
Hoe lang zouden regeringen van andere landen van hun burgers verwachten, dat ze onder deze omstandigheden leven, voordat ze met al hun kracht een eind maken aan dit gevaar?

6. In het Midden-Oosten gaan de zwakken snel ten onder. Israël, de enige Joodse Staat, met 8 miljoen inwoners en een oppervlakte van 22.000 km², dat is 60 procent van de oppervlakte van Nederland, wordt omringd door 22 Arabische islamitische Staten met 370 miljoen inwoners. Het land kan zich niet veroorloven om te verliezen. Het feit dat Israël niet een veel groter aantal slachtoffers veroorzaakt ten behoeve van afschrikking, is een teken van Israëls moraal en terughoudendheid.

De meeste buitenstaanders zien deze punten echter over het hoofd, en kijken alleen naar de aantallen slachtoffers, waarbij ze reflexmatig tot de conclusie komen dat Israël schuldig moet zijn.

Noah Beck