Explosie na raketinslag in benzinestation in Asdod

Voor het eerst sinds de Israëlische militaire actie is in Israël iemand gewond geraakt door een raketinslag. Vrijdagochtend tegen 8 uur trof een projectiel uit de Gazastrook een benzinepomp in de Middellandse Zeestad Ashdod, dat in brand raakte.

De zwaar gewonde man, midden 50, zat in zijn auto en kon zich niet bevrijden toen de raket insloeg. Hij werd bevrijd door reddingswerkers, maar had ernstige brandwonden opgelopen. Twee anderen raakten ook gewond.

Beelden van een bewakingscamera laten zien hoe een tankauto naast de benzinepomp in brand staat. De brand slaat dan over naar nog meer auto’s, voordat hij door de brandweer onder controle kan worden gebracht.

De terroristen hadden bijna gelijktijdig drie raketten afgeschoten op de stad, die op 28 km ten noorden van Gaza ligt. Het Israëlische raketschild Iron Dome kon er slechts twee vernietigen.

Luchtverkeer Ben Gurion stilgelegd
In de ochtend klonk ook in Tel Aviv het luchtalarm, gevolgd door enkele explosies. Volgens de eerste meldingen heeft het afweersysteem Iron Dome drie raketten in de lucht vernietigd.

Eerder had het luchtalarm geklonken in een aantal steden in centraal Israël. Daarbij werd ook de internationale luchthaven Ben Gurion getroffen; het vliegverkeer is er tijdelijk stilgelegd.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden de steden in het zuiden weer zwaar beschoten. Getroffen werden de gebieden Hof Ashkelon, Sha’ar Negev Eshkol en Merhavim en de steden Sderot, Ashdod en Ashkelon.

Voor het eerst sinds de Tweede Libanon Oorlog in 2006 werd Haifa aangevallen. Vanuit de Gazastrook werden een aantal langeafstandsraketten afgevuurd naar de grootste stad in het noorden van Israël. Een werd door het afweersysteem Iron Dome onderschept boven Hadera, ten zuiden van Haifa, de andere miste zijn doel.

Het eerste Israëlische sterfgeval ten gevolge van het conflict vond plaats in Haifa, waar een oudere vrouw instortte en stierf terwijl ze zich naar haar schuilkelder haastte toen vrijdagochtend vroeg het luchtalarm jammerde. Elders raakten twee Israëlische soldaten gewond door een mortiergranaat, een van hen ernstig.

NAI, Israel Today staf.