Hamas blijft burgers als menselijke schilden gebruiken

Hamas heeft donderdag een verhulde opdracht gegeven aan de inwoners van Gaza, om Israëlische waarschuwingen voor op handen zijnde luchtaanvallen te negeren en in hun huizen te blijven als menselijke schilden.

Israël waarschuwt systematisch Palestijnen, zelfs leiders, over geplande aanvallen op hun huis, en doet dit vijf tot tien minuten voordat de bommen werkelijk vallen. Meestal komen deze waarschuwingen in de vorm van een telefoongesprek of een ‘klop op de deur’ met behulp van een lichte mortiergranaat.

De reden waarom woningen worden aangevallen is dat Hamas de gewoonte heeft om zijn wapens te verbergen in bevolkingscentra en daarvandaan zijn raketten af te schieten. Bovendien heeft Israël de woningen van hoge Hamas-functionarissen gebombardeerd, met het argument dat dit terroristische commando- en controlecentra zijn geworden.

De nieuwste richtlijn van Hamas kwam in de vorm van een verzoek aan de Gazanen, niet ‘samen te werken’ met Israël door rekening te houden met waarschuwingen vooraf.

‘Het doel [van deze Israëlische waarschuwingen] is om verwarring te zaaien onder de burgers. Burgers moeten niet luisteren naar (of samenwerken met) deze berichten en behoren hun huizen niet te verlaten,’ aldus het bevel van het Hamas-ministerie van Binnenlandse Zaken.

Met andere woorden, degenen die hun huizen ontvluchten wanneer Israël hen hiertoe de kans geeft worden ‘verraders’ genoemd en daarom geconfronteerd met een veel erger lot dan de Israëlische bommen. Hamas plaatst bewust de mensen, waarover het regeert, in een onmogelijke positie.