Hamas: geen wapenstilstand; strijd nu op vier fronten

• Hamas wijst Egyptisch voorstel voor een wapenstilstand af als ‘onaanvaardbaar’,
• Militanten in de Sinaï, Syrië en Libanon mengen zich in de strijd.

Egypte maakte maandag, tot grote blijdschap van de westerse leiders en de meeste Israëli’s, een wapenstilstand bekend, die dinsdagochtend 9 uur plaatselijke tijd zou ingaan. Het Israëlische veiligheidskabinet stemde met 6 tegen 2 stemmen (Lieberman en Bennett) in met het bestand, als een kans om de situatie in en rond Gaza te kalmeren, en het Israëlische leger kreeg opdracht alle operaties tegen Gaza te stoppen.

Maar vanuit Gaza bleven de raketten komen, salvo na salvo, gericht op centraal en noordelijk Israël. En hoewel het Israëlische raketschild Iron Dome ernstige schade of letsel wist te voorkomen, waarschuwde premier Benjamin Netanyahu dat Israël de scheve situatie niet erg lang zou aanvaarden. Halverwege de midag begon Israél weer met het bestoken van doelen in Gaza, en de oorlog lijkt weer in volle gang te zijn

Hamas noemde de voorwaarden van het Egyptische wapenstilstandsvoorstel ‘onaanvaardbaar’ en beweerde zelfs dat het hen nog nooit was voorgelegd. Volgens berichten in de media riep het voorstel op tot onmiddellijke stopzetting van alle vijandelijkheden, gevolgd door onderhandelingen in Caïro verdere details van een langdurige wapenstilstand uit te werken.

Linkse politici en organisaties in Israël hebben er bij de regering aangedrongen op een eenzijdige wapenstilstand, zelfs wanneer Hamas de Jodse Staat blijft aanvallen. Zij voerden aan dat de lange-termijn belangen van Israël moeten prevaleren boven een korte-termijn overwinning, en dat het de voorkeur verdient om Hamas sterk te laten en het gezag over Gaza te laten behouden, in plaats van een situatie ​waarbij de kustenclave verzinkt in chaos en een toevluchtsoord wordt voor nog gevaarlijker terreurorganisaties.

Ismail Haniyeh, de Hamasleider in Gaza, pochte dat het feit dat Israël zo graag een wapenstilstand wil bewijst dat de ‘zionisten’ de oorlog aan het verliezen zijn.

Bij nachtelijke aanvallen op Israël werd de zuidelijke badplaats Eilatgeraakt, voor de eerste keer in het huidige conflict, vermoedelijk door terroristen in de Sinaï. Gemeld werd dat vier Israëli’s gewond raakten door granaatscherven, toen een of meerdere raketten het centrum van Eilats populaire recreatiegebied troffen.

In de nacht sloegen nog twee raketten vanuit Libanon in in het noorden van Israël, evenals een raket afgevuurd vanuit het door oorlog verscheurde Syrië. Het was de eerste keer dat Israël gelijktijdig werd aangevallen op vier fronten – Gaza, Sinaï, Libanon en Syrië.

Ryan Jones.