Hamas mikt op kernreactor; 5 miljoen onder raketdreiging

Terwijl Hamas wanhopig streeft naar wat de Israëlische media een ‘kwaliteits’ terreuraanval noemen, heeft het de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook woensdag en donderdag uitgebreid door zich te richten op de Israëlische kernreactor in de zuidelijke stad Dimona en herhaaldelijk een spervuur van raketten af te schieten op het dichtbevolkte gebied van Tel Aviv.

Hamas en zijn bondgenoten hebben de afgelopen week ongeveer 300 raketten en granaten afgevuurd vanuit Gaza. Maar hoewel die verder in Israël zijn gekomen dan ooit tevoren (ruim 100 km), hebben er maar weinig echte schade veroorzaakt, en nog minder hebben werkelijk Israëli’s verwond.

Hoewel er (gelukkig) nog geen slachtoffers zijn, betekent het grote bereik van de aanvallen dat niet minder dan vijf miljoen Israëli’s (van de totale bevolking van bijna acht miljoen) nu onder de directe dreiging van raketaanvallen leven.

Strijders van Hamas hebben ook twee maal geprobeerd om de kust van zuidelijk Israël via de zee binnen te dringen. Daarbij zijn ze onderscheptdoor Israëlische troepen voordat ze hun doel, Kibbutz Zikim, konden bereiken.

In het licht van deze mislukkingen, geloven Israëlische commentatoren dat Hamas en zijn bondgenoten overgaan tot een soort wanhoopsdaad, door te proberen om óf de kernreactor in Dimona te treffen óf een voltreffer met veel slachtoffers te maken in de regio Tel Aviv.

De kansen op een echte ramp worden enigszins teniet gedaan door het enorme succes van het Israëlische anti-raketsysteem Iron Dome, dat 90 procent neergehaalde van de Gaza-raketten die bevolkingscentra of andere gevoelige doelen dreigden te raken.

Toch blijft de dreiging aanwezig, en een voltreffer op Dimona of een geslaagde aanval op Tel Aviv zou Hamas en de andere Palestijnse terreurorganisaties een belangrijke stimulans geven, en zou waarschijnlijk een nog intensiever en langduriger conflict betekenen, dat een Israëlisch grondoffensief in Gaza noodzakelijk maakt.

Intussen heeft Machmoud Abbas’ eigen Fatach-factie zich vol trots aan de kant van Hamas in de strijd begeven. Er is bekend gemaakt, dat kleine groepen van zijn strijders die in Gaza verblijven (waaronder een aantal politie-agenten van de Palestijnse Autoriteit) ook zijn begonnen met het afvuren van raketten op Israël.

Israel Today staf.