Hamas roept openlijk op tot ‘menselijke schilden’ in Gaza

Hamas probeert niet eens het feit te verbergen, dat het de burgers van Gaza als menselijk schild gebruikt bij het lanceren van aanvallen op Israël. In feite roepen de heerseres over de kustenclave de bewoners op om hun plicht te doen en hun plaats in te nemen op de plaats waar Israël zijn vergeldingsaanvallen uitvoert.

In een interview op Al-Aqsa TV werd woensdag aan Hamaswoordvoerdern Sami Abu Zuhri gevraagd, wat hij denkt over de inwoners die ’terugvallen op de menselijk schild methode, die effectief is gebleken’ in eerdere confrontaties.

Abu Zuhri antwoordde: ‘Dit getuigt van het karakter van onze edele, Jihad-strijdende volk (…) Wij van Hamas roepen ons volk op om dit beleid over te nemen, ter bescherming van de Palestijnse huizen.’

De Palestijnse leider Machmoud Abbas negeerde dit feit geheel, toen hij Israël woensdag van ‘genocide’ beschuldigde, omdat een aantal burgers van Gaza waren gedood in Israëls gerichte aanvallen op Hamas terroristen.

Abbas heeft altijd al een voorliefde voor sterke overdrijving, en het huidige conflict is geen uitzondering. Het is bekend dat een aantal Palestijnse burgers zijn gedood, samen met tientallen Hamas terroristen, door vergeldingsaanvallen van Israël.

Israël is uitgegaan van zijn methode om bijkomende schade te minimaliseren, door minstens tien minuten voor een aanval plaatsvindt naar elke woning een bericht te sturen per telefoon en SMS.

Maar door het beleid van Hamas, om menselijke schilden te gebruiken, zijn burgerslachtoffers onvermijdelijk, en die zijn alleen aan Hamas te wijten.

Voor Abbas is het echter veel gemakkelijke om met modder naar Israël te gooien dan zijn eigen volk echt te besturen en hun geweld tegen de Joodse Staat te beteugelen.

Ryan Jones.