Hamas stelt hoge eisen in aanbod voor wapenstilstand

Nadat Hamas-functionarissen woensdag een Egyptisch voorstel verwierpen om een einde te maken aan de huidige Gaza-oorlog, zouden ze hun eigen wapenstilstandsovereenkomst hebben aangeboden.

Het Egyptische voorstel, dat Israël dinsdag aanvaardde en kort toepaste door de luchtaanvallen op te schorten, riep op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden van beide zijden, gevolgd door onderhandelingen in Kaïro om de voorwaarden voor een duurzame wapenstilstand uit te werken.

Maar Hamas lijkt te voelen dat het betere kaarten in handen heeft. Volgens Palestijnse bronnen, geciteerd door lokale media, heeft het een tienjarig bestand voorgesteld in ruil voor verregaande Israëlische concessies.

Volgens het voorstel van Hamas moet Israël:
• zijn troepen ver van de grens met Gaza terugtrekken,
• alle terroristen vrijlaten, die onlangs zijn opgepakt na ontvoering en vermoorden van drie Joodse tieners,
• zowel Israël als Egypte moeten een einde maken aan de blokkade van Gaza, en VN-troepen toestaan de grenzen van de kustenclave te bewaken,
• Hamas wil óók nog dat Israël en de internationale gemeenschap een luchthaven en een zeehaven in Gaza bouwen.

Later op de dag stuurde Hamas een SMS-bericht naar veel Israëli’s, met de waarschuwing dat hun regering hun voorwaarden maar beter kon aanvaarden, of anders:

‘Uw regering beweerde gisteren dat het de wapens liet rusten, maar zonder in te stemmen met het uitvoeren van onze voorwaarden, en hij lijkt te denken dat wij ons zullen haasten om de wapens te laten rusten, maar integendeel, wij haasten ons om iedere plaats in Israël te treffen, van Dimona tot Haifa, en we jullie hebben gedwongen om je in schuilplaatsen te verbergen zoals muizen’.

‘Wij waarschuwen nogmaals: indien uw regering niet instemt met al onze voorwaarden, blijft geheel Israël een legaal doel voor onze beschietingen.’

De Israëlische regering heeft niet gereageerd op berichten over het wapenstilstandsvoorstel van Hamas, maar maar premier Benjamin Netanyahu zei dat in het licht van de mislukte Egyptische poging tot een wapenstilstand, Israël bereid moet zijn om de militaire campagne in Gaza uit te breiden.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft woensdag Netanyahu flink onder druk gezet om een grondoffensief in Gaza goed te keuren. Lieberman en de bezoekende Noorse minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende moesten een schuilkelder opzoeken tijdens een bezoek aan de zuidelijke havenstad Ashkelon, toen raketten van Hamas daar de sirenes van luchtalarm deden loeien.

Israel Today sta