Hamas stuurt vluchtende Palestijnen terug naar huis

Israël heeft de inwoners van noordelijk Gaza een aantal uren de tijd gegeven om het gebied te verlaten, voorafgaand aan een verwachte uitbreiding van de militaire reactie van de Joodse Staat op de voortdurende beschieting met projectielen en raketten, die in feite vijf miljoen Israëli’s onder dreiging laat leven.

Het doel van de Israëlische berichten via de telefoon, uitgestrooide pamfletten en andere media was om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te vermijden, nu het land Hamas een zodanige klap wil toebrengen dat die zal terugschrikken voor toekomstige uitbarstingen.

Maar Hamas was niet bereid zijn waardevolste wapen in de strijd tegen Israël te verliezen: het menselijke schild. De organisatie gaf de duizenden Palestijnen, die het gebied al hadden verlaten, de opdracht om onmiddellijk terug te keren naar hun huizen.

‘Aan al onze mensen die hun huizen verlaten: keer onmiddellijk terug en verlaat uw huizen niet,’ stond in een verklaring van het Hamas-ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘Gehoor geven aan de waarschuwingen van Israël helpt alleen [Israël] bij het realiseren van zijn agenda.’

Eind afgelopen week had het Hamas-ministerie van Binnenlandse Zaken nog duidelijke uitgelegd, dat het gehoor geven aan de Israëlische waarschuwing als ‘collaboratie’ met de vijand kan worden beschouwd. Tussen de regels door kun je lezen, dat degenen die hun huizen ontvluchten wanneer Israël hen hiertoe de gelegenheid geeft, verraders kunnen worden genoemd en hen een erger lot wacht dan Israëlische bommen.

Zondag halverwege de middag was Israël nog niet begonnen aan een ‘significante’ aanval op Hamas in het noorden van de Gazastrook, mogelijk doordat de inwoners het gebied niet konden of wilden verlaten.

Israel Today staf.

Beschermende schilden

Israel: het Iron Dome raketschild.

Hamas: Burgers op het dak zetten van doelen van het Israëlische leger, in de hoop op een groot verlies aan ‘menselijke schilden’.