Inval van mariniers tegen langeafstandsraketten

Israël heeft voor het eerst in de huidige strijd tegen de terroristen in Gaza grondtroepen ingezet. Een speciaal commando van de marine (Shayetet ) is zaterdagnacht het noorden van de Gazastrook binnengedrongen en vernietigde er een opslagplaats en een lanceerinstallatie voor langeafstandsraketten.

Volgens de legerwoordvoerder kwam het daarbij tot een schotenwisseling met Hamas, waarbij drie Hamas-strijders werden gedood en vier Israëlische soldaten licht gewond raakten. De inval werd begeleid door hevige luchtaanvallen op terroristische doelen in het noorden van de Gazastrook. Na de actie trokken de mariniers zich weer terug uit de Gazastrook.

Het Israëlische leger had tevoren pamfletten uitgestrooid boven het strijdgebied en de bewoners gevraagd het gebied te verlaten. Ook via andere media had Israël de bewoners gewaarschuwd voor zware militaire aanvallen, die binnen 24 uur zouden volgen. De bewoners moesten het gebied ‘voor hun eigen veiligheid’ verlaten.

De waarschuwingen werden vanochtend vroeg voortgezet. Israël heeft langs de grens met de Gazastrook grote aantallen militairen geconcentreerd (foto), die klaar staan voor een grondoffensief.

In de nacht zijn in Galilea raketten vanuit Libanon ingeslagen, maar zonder schade aan te richten. Het Israëlische leger stelt hiervoor niet Hezbollah verantwoordelijk, maar Palestijnse groepen die in het noordelijke buurland ageren.

De islamisten blijven Israëlische steden bombarderen. Zondag begon voor duizenden Israëli’s met alarmsirenes. Dit betrof de luchthaven Ben-Gurion en de steden Rishon Lezion, Ramla, Lod, Rechovot, Nes Ziona, Ashdod en Ashkelon. (zie kaart, onderaan).

Doden onder ‘menselijke schilden’
Een Hamas-woordvoerder klaagde over de talrijke doden en gewonden door de Israëlische aanvallen. Alleen bij een aanval op het huis van de politiechef van Gaza, Tayseer Al-Batsh, werden zaterdag 18 mensen gedood en raakten 35 gewond. Zo is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot 162.

Van de kant van het Israëlische leger werd gezegd, dat twee-derde van de slachtoffers strijders van de islamisten zijn. Hamas maakt misbruik van mensen als schild en gebruikt huizen en moskeeën als opslagplaatsen van wapens en munitie.

Wapenstilstand
Premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd op de internationale inspanningen om een wapenstilstand te bereiken. Dit is alleen mogelijk, wanneer langdurig vrede en veiligheid voor de Israëlische burgers is gegarandeerd. Het hele Midden-Oosten wordt bedreigd door radicale islamisten, die ook voor de poorten van Israël staan, in het zuiden en in het noorden.

Judea en Samaria, de zogenaamde Westbank, mogen niet een tweede Gaza worden, benadrukte de regeringsleider.

NAI.