Metropool Tel Aviv onder vuur op zaterdagavond

De raketaanvallen vanuit de Gazastrook zijn zaterdagavond onverminderd doorgegaan. In de avonduren klonk het luchtalarm in de regio Tel Aviv. Hamas had de aanvallen op Tel Aviv al in de middag aangekondigd op zijn website.

Luchtalarm in Tel Aviv: Vrouwen zoeken bescherming in een winkelcentrum.Luchtalarm in Tel Aviv: Vrouwen zoeken bescherming in een winkelcentrum.

Volgens de TV-zender Al Jazeera werden zes zware J-80 langeafstandsraketten afgeschoten op de Middellandse Zee-metropool. Ze werden door het Israëlische raketschild Iron Dome in de lucht vernietigd. In totaal werden binnen enkele minuten tien raketten afgevuurd op de regio Tel Aviv. Volgens de eerste berichten raakte niemand gewond.

De hele dag werden steden en dorpen in zuid Israël beschoten. Af en toe jankten de alarmsirenes om de minuut. In de avond klonk ook inJeruzalem het luchtalarm, en de inwoners van de hoofdstad moesten nog voor het einde van de shabbat naar schuilplaatsen rennen.

Raketten uit Gaza kwamen deze avond ook neer in Bethlehem enHebron, beide in de Palestijnse gebieden. Dit werd bevestigd door een legerwoordvoerder. Blijkbaar hebben deze ‘verdwaalde’ raketten geen schade veroorzaakt.

Bij een Israëlische luchtaanval op het huis van de zuster van Hamasleider Ismail Haniyeh zouden deze middag zes mensen zijn gedood, waaronder twee neven van de voormalige Palestijnse premier. Haniyeh bevestigde hun dood door een Twitter bericht. Volgens Israëlische legerinformatie was de aanval gericht tegen actieve raketinstallaties.

Hamas meldde in de avond, dat het dodental van de Israëlische militaire actie was gestegen tot 135. In Israël rijzen de twijfels bij dit aantal, vooral bij het door Hamas genoemde grote aantal gedode burgers.

Hamas: Geen wapenstilstand
Intussen zijn er internationale inspanningen om een wapenstilstand te bereiken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague sprak daarom in de marge van de nucleaire onderhandelingen in Wenen met zijn collega’s uit de VS, Frankrijk en Duitsland. Een Hamaswoordvoerder had eerder benadrukt, dat zijn organisatie een wapenstilstand afwijst.

NAI.