Palestijnse functionaris erkent oorlogsmisdaden Hamas

Israël voor het Internationaal Strafhof in Den Haag slepen wegens oorlogsmisdaden is een slecht idee, zei een hoge Palestijnse functionaris, omdat de Palestijnen zelf schuldig zijn aan ernstige oorlogsmisdaden.

‘Die raketten die nu worden afgeschoten op Israël, elk van die raketten is een misdaad tegen de menselijkheid, of hij nu raak is of mist, omdat hij is gericht op burgerdoelen,’ vertelde Ibrahim Khraishi (foto), de Palestijnse ambassadeur bij de VN Mensenrechtenraad, vorige week voor de TV-zender van de Palestijnse Autoriteit.

In tegenstelling daarmee, zei Khraishi, heeft Israël zich heel verstandig gehouden aan de internationale regels voor militaire operaties (Rules of Engagement), dus zelfs wanneer het Palestijnse dodental hoger is, staat Israël juridisch nog steeds in zijn recht.

‘Veel van onze mensen in Gaza zeiden op de TV, dat de Israëli’s hen waarschuwden om hun huizen te verlaten voor het bombardement. Als iemand In een dergelijk geval wordt gedood, beschouwt de wet het als een vergissing in plaats van een opzettelijke moord, omdat [de Israëliërs] de juridische procedures volgden,’ legde hij uit.

Dit wil niet zeggen dat Khraishi een juridisch pleitbezorger voor Israël is geworden. Hij was zo zorgvuldig om ook de ‘[Joodse] nederzettingen, de judaïsering [van Jeruzalem], de checkpoints,’ enzovoorts, als oorlogsmisdaden te bestempelen.

Maar de aanval van Hamas op de Joodse Staat bezorgt ongetwijfeld een flinke hoofdpijn aan de personen, die zich inspannen om Israël in de media en diplomatiek te delegitimeren.

Ryan Jones.