Rakettenregen gaat door; explosies boven Jeruzalem

In Jeruzalem klonk donderdagavond het luchtalarm, waarna de inwoners van de hoofdstad vijf of meer explosies hoorden. Het afweersysteem Iron Dome vernietigde twee raketten in de lucht, volgens Hamas M-75 langeafstandsraketten.

De hele dag door hebben de islamisten vanuit de Gazastrook hun raketbeschietingen voortgezet. In het zuiden volgde het ene luchtalarm na het andere. In de regio Sha’ar Negev werd een huis getroffen. Bijna gelijktijdig sloegen in de regio Eshkol negen projectielen in.

In het stadje Sderot, grenzend aan de Gazastrook, sloeg een raket in tussen twee geparkeerde auto’s, die zwaar werden beschadigd. In de regio Tel Aviv vielen brokstukken van een raket in de stad. Op de snelweg werden een aantal voertuigen beschadigd; restanten van een raket viel dicht bij een benzinepomp neer. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de raketaanvallen en beken gemaakt, raketten te hebben afgeschoten op Asdod, Ashkelon, Ramle en Lod. De terroristen hebben volgens eigen opgave vandaag meerdere zware M-75 raketten op Israël afgeschoten, die echter werden vernietigd door het Israëlische afweersysteem. Voorts pochte Hamas, dat het tien nieuwe Sajl-langeafstandsraketten van een Iraans type heeft ingezet.

Premier Netanyahu en zijn ministers werden tijdens een vergadering van het veiligheidskabinet verrast door een luchtalarm en moesten naar een schuilkelder rennen.

De schotenwisseling tussen Israël en de Gazastrook betekent ongetwijfeld een tegenslag voor het toerisme; een aantal reisbureaus hebben voor deze maand geplande reizen geannuleerd. De Nederlandse overheid ontraadt wegens de toegenomen raketaanvallen om te reizen in een gebied van 40 km rond de Gazastrook, en adviseert reizigers extra waakzaamheid te betrachten en zich uit voorzorg op de hoogte te stellen van de lokale veiligheidsmaatregelen, zoals nabijheid van schuilkelders en wat te doen ingeval luchtalarmsirenes afgaan.

NAI, Rijksoverheid.