Rakettenregen op Zuid- en Midden-Israël gaat door

• Gehele zondag sirenegejank in zuiden en midden van Israël,
• Raketinslag verwondt twee personen in Ashkelon,
• Raket overbrugt 150 km naar Haifa,
• Machmoud Abbas zoekt bescherming bij VN.

Iron Dome onderscheppingsraket in actie.

Iron Dome onderscheppingsraket in actie.

De hele dag door zwegen de waarschuwingssirenes slechts voor korte perioden. Steeds weer werden de steden in het zuiden en ook in centraal Israël aangevallen. Het raketschild Iron Dome verhinderde dat Israëli’s daardoor schade opliepen.

De hele zondag hebben strijders vanuit Gaza raketten op Israël afgeschoten. Bij een inslag in Ashkelon raakten een 16-jarige jongen zwaar en een 50-jarige man licht gewond. Voor het eerst bereikte een raket de regioHaifa, op 150 km van de Gazastrook.

De Israëlische luchtmacht heeft in de avond het noorden van de Gazastrook zwaar gebombardeerd, nadat hij eerder de Palestijnen die er wonen had gevraagd om te vluchten. Duizenden verlieten hun huizen daarop, hoewel Hamas hen had opgedragen om in hun huizen te blijven. Volgens Palestijnse bronnen heeft het Israëlische militaire offensief tot nu toe 160 doden en 1120 gewonden geëist.

In de avond waren boven Tel Aviv een aantal luide explosies te horen. Momenteel zoeken veiligheidstroepen naar de restanten van een raket. In de avond klonk ook in Jeruzalem weer het luchtalarm. Het afweersysteem Iron Dome vernietigde een raket boven de hoofdstad, en een andere boven Ariël.

In de afgelopen dagen heeft Hamas 650 raketten en mortieren afgeschoten, gemiddeld 110 per dag. Het Israëlische leger gaat ervan uit, dat de islamisten in de Gazastrook over in totaal 5.000 raketten beschikken. Naast zelfgebouwde raketten gaat het om zeer gevaarlijk raketten uit Iran, Syrië en Libië, die deels in onderdelen via smokkeltunnels naar Gaza kwamen.

De Palestijnse president Machmoud Abbas, die in de Gazastrook weinig invloed heeft, heeft aan de Verenigde Naties gevraagd om de bevolking van Palestina te beschermen tegen de Israëlische aanvallen.

Maandag wordt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier in Jeruzalem en Ramallah verwacht. Hij moet de mogelijkheden onderzoeken voor een wapenstilstand, waarop de internationale gemeenschap aandringt.

NAI.