Rambam-ziekenhuis in Haifa behandelt gewonden uit Gaza

Ondanks het conflict dat momenteel wordt tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook, en dat al veel slachtoffers heeft gemaakt, staat het Rambam-ziekenhuis in Haifa open voor het behandelen van de Palestijnen. Meer dan twintig personen uit Gaza, waaronder acht kinderen, worden sinds het begin van de luchtaanvallen behandeld in het ziekenhuis, en meer patiënten zijn aangemeld.

De medische samenwerking tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit zal blijven bestaan ​​- ongeacht hoe het conflict zich nog zal ontwikkelen. Falah Yazid, de coördinator voor Palestijnse patiënten, zei: ‘Ondanks de precaire veiligheidssituatie en ondanks het feit dat beide partijen met elkaar strijden, blijft bij ons alles zoals gewoonlijk. Ook in tijden van oorlog nemen we alle patiënten op, want nu hebben ze onze zorg meer dan ooit nodig.’ De medische routine wordt dus gehandhaafd.

Toch hangt er door de huidige situatie een zeker spanning in de lucht. Yazid is zich dit goed bewust, want hij staat in nauw contact met de behandelde Palestijnen in het Rambam-ziekenhuis. ‘Zij voelen zich gevangen in een onmogelijke situatie. Aan de ene kant zijn ze in Israël en zien ze de gevolgen van de acties van Hamas en wat die betekenen voor de mensen aan deze kant van de grens. Aan de andere kant worden hun families in Gaza door het Israëlische leger beschoten en ze vrezen voor het leven van hun dierbaren,’ legde de patiëntencoördinator uit.

Er zijn Palestijnen, die zich schamen voor wat Hamas doet en er ban voor zijn, in het ziekenhuis door andere mensen te worden aangesproken op de gebeurtenissen, zei hij. ‘Anderen zijn bang om terug te keren naar Gaza. Weer anderen weten eenvoudig niet wat ze ervan moeten denken. Velen staan in contact met hun familie en hun vrienden in de Gazastrook en moesten vernemen, dat zij hun huizen of zelfs familieleden hebben verloren. Aan het eind van de dag wenst eigenlijk iedereen hier in het ziekenhuis maar één ding: vrede.

Het ziekenhuis is voor de Palestijnse patiënten een tweede thuis geworden. Ze ervaren de Israëli’s en hun openheid dagelijks. Ze liggen samen op een kamer, worden gezamenlijk behandeld en beginnen vaste releaties met elkaar op te bouwen. Ze zijn samen ziek en worden samen behandeld.

‘Indien het conflict zou escaleren, vrezen de Palestijnen vijandigheid van ons , Israëli’s,’ zei de coördinator. ‘We hebben tegen hen gezegd, dat dit nooit zal gebeuren in ons ziekenhuis. We willen onze Palestijnse buren helpen. Tenslotte zitten we toch allemaal in hetzelfde schuitje.’

Het Rambam-ziekenhuis behandelt jaarlijks honderden Palestijnse patiënten. In 2013 waren er 650 kinderen en adolescenten bij. Ze komen naar Haifa, omdat ze weten dat hier ook ieder nog zo ernstig medisch noodgeval wordt opgenomen en behandeld.

NAI.